Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Minirokjes verboden, hoofddoekjes toegestaan in Turkse klassen

28 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn 6 reacties

Istanbul – Talloze generaties Turken zijn er mee opgegroeid, maar het eind van het tijdperk van de schooluniformen is nabij. Met ingang van volgend schooljaar hoeft geen enkel kind meer bang te zijn voor de bestraffende woorden van de meester of de juf als het zijn verplichte stropdas was vergeten of de verkeerde kleur sokken aanhad.

Met het afschaffen van de verplichte schooluniformen zet de conservatieve regeringspartij AKP een nieuwe stap in zijn stille revolutie om van Turkije een modern land te maken.

De uniformen zijn verplicht voor leerlingen van het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs. In totaal gaat het om 17 miljoen leerlingen.

Hun stropdassen, vesten, jasjes, rokjes en kniekousen worden in de komende zomervakantie opgeborgen. En voortaan mogen leerlingen zelf beslissen in welke kleding ze naar school gaan. Bovendien wordt het verbod op hoofddoekjes opgeheven in religieueze mbo scholen en toegestaan tijdens de facultatieve koranlessen in andere middelbare scholen.

Toch is het niet totale vrijheid-blijheid. Voor meisjes gelden in de zeer conservatieve Turkse samenleving preutse kledingvoorschriften: strakke kleding, mouwloze blousjes/topjes, minirokjes en rokjes met een split zijn verboden. Make up is ook taboe. Het is nog niet bekend of nu ook elke school kledingpolitie krijgt.

Wel is zeker dat het besluit een zware slag is voor de textielsector die de uniformen maakt, die aan 20.000 mensen werk biedt, en een jaarlijkse omzet heeft van 3,89 miljard euro. Ondernemers in de sector hopen dat de export van uniformen naar Europa zal groeien. In diverse landen grijpen schoolbesturen terug naar uniformen om discipline op scholen te bevorderen. Dat is onder meer het geval in Roemenië, Bulgarije, Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië.

6 Comments

 1. Erol Ayan schreef:

  De titel van je verhaal is m.i. de kern van het verhaal. De korte rokjes waren een doorn in de ogen van conservatieve Turken. Er zal nu een druk gaan ontstaan op meisjes die kortere rokjes gaan dragen. Aan de andere kant is het verplicht behouden van korte rokjes een symptoom bestrijding. Het is weer zo’n grijs verhaal waarbij elke stelling iets heeft. Misschien moeten wij gewoon accepteren dat de meerderheid van Turken conservatief zijn. Ik weet het ook niet.

 2. Marc Guillet schreef:

  Zelfs de voorzitter van de Istanbul afdeling van de CHP zei gisteren tegen mij en andere buitenlandse correspondenten dat ‘De Turkse samenleving conservatiever wordt; de AKP probeert die trend nog te versterken’.

 3. eda schreef:

  aferim

 4. eda schreef:

  daha iyi turkije seni seviorummmmm

 5. eda schreef:

  juiste turkije altijd nummer een i love tirkey i hate everyone except Muslims

 6. Fahad schreef:

  Geen Istanbul-tips helaas, wel jareols dat je erheen gaat! Veel plezier alvast!Vandaag liepen Iris (enigheid) en ik door de stad en zagen we een heel schattig huisje, het zag er zo leuk uit, dus wij stiekem binnen spieken, was het gewoon jouw huis! We herkenden het aan je keuken. Wat woon jij gaaf zeg!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch