Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fietsen door Istanboel heksentoer voor Máxima

12 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

Afsluiting viering 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen

in: Algemeen Dagblad

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Istanbul – Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben met een bliksembezoek aan Istanbul de viering van 400 jaar Turks Nederlandse betrekkingen afgesloten.

‘Máxima!’ roepen tientallen Nederlandse toeristen die zich voor de poort van het Nederlandse consulaat Palais de Hollande hebben verzameld. Máxima zwaait met een stralende glimlach. Twee witte Gazelle stadsfietsen van een nieuw ontwerp Miss Grace, met een rode bagagedrager voorop, staan te wachten. “Turkije en Nederland hebben de tulp en veel andere dingen gemeen”, zegt consul-generaal Onno Kervers. “Fietsen hoort daar nog niet bij en daarin willen we verandering brengen”.

Het Nederlandse designers consortium Yard 9, het projectmanagement-, advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, en de gemeenten Amsterdam en Istanbul gaan samenwerken om de milieuvriendelijke fietscultuur in deze megastad aan de Bosporus te promoten.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima staan klaar om daar een steentje aan bij te dragen. Maar het fietstochtje van amper 400 meter blijkt een heksentour. Het is als fietsen in de Kalverstraat op zaterdagmiddag met een horde fotografen en cameramensen er rennend omheen.

Máxima kijkt af en toe bezorgd. Het publiek is verrast. Een Nederlandse toerist roept: “Máxima, je kunt hier ook zwemmen!”. Niet iedereen is enthousiast over deze mediastunt van het prinselijk paar. Een taxichauffeur die zich ingesloten voelt, balt zijn vuist en schreeuwt verwensingen naar het gezelschap.

‘Goed dat ze hier de Nederlandse fietscultuur promoten’

“Het ging allemaal veel te vlug. Ik heb geen foto kunnen maken. Dat is wel jammer”, zegt de Turkse Nederlander Zilber Eskicioglu (66) uit Assen, die met vakantie is in zijn geboortestad Istanbul. “Ik heb de kroonprins en Máxima nooit eerder in het echt gezien dus dat was wel een leuke verrassing. Goed dat ze hier de Nederlandse fietscultuur promoten, maar of het gaat aanslaan? Istanbul is heel heuvelachtig”.

Máxima zegt na afloop: “Het was wel moeilijk fietsen, ja. Maar het was een unieke ervaring”. Willem-Alexander zegt lachend: “Dit zal geen lang leven beschoren zijn, als dit hier de vorm van fietsen wordt. Het is duidelijk dat er nog heel wat aan de infrastructuur zal moeten worden verbeterd om hier veilig te kunnen fietsen”.

 In gezelschap van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en een concert van het Concertgebouw orkest – inclusief  de Piet Hein Rapsodie  – geven Willem-Alexander en Máxima met hun aanwezigheid een feestelijk tintje aan de afsluiting van de viering van 400 jaar diplomatieke, vriendschappelijke en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Meer kansen voor Nederlandse ondernemers

Het handelsvolume tussen Nederland en Turkije is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Maar er zijn nog veel meer kansen voor Nederlandse ondernemers. Onder meer voor bedrijven in de creatieve industrie. “Daarom is in januari, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, een ambitieus drie-jarig design en zakenprogramma gestart om de Nederlandse creatieve industrie op de kaart te zetten in Turkije”, aldus Gerbrand Bas van het design consortium Yard 9.

Net als andere steden wil Istanbul modern en gezond worden. Het gemeentebestuur zoekt daarom naar slimme oplossingen voor mobiliteitsproblemen. Menselijk verkeer en openbaar vervoer moeten steeds meer voorrang krijgen en de lucht moet elk jaar schoner worden. “Design speelt een steeds belangrijkere rol in het moderniseren en milieuvriendelijker maken van de infrastructuur van de stad”, zegt de vertegenwoordiger van Yard 9.

3 Comments

 1. slawka schreef:

  Zeker een heksentour: met een zwerm fotografen als muskieten met hun felle flitslichten om je heen, en dan nog met mooie hoge hakken op de fiets. Probeer dan maar eens te fietsen!

 2. zilber Eskicioglu schreef:

  Hoi Marc & Slawka,
  Ik ben alweer terug op de basis (t’huis).heb je verhaaltje gelezen,erg leuk. Ik heb onlangs de mooie “fiets parkeer plaatsen” op Istiklal cad. bewondert ze worden als “bankjes” gebruikt om even uit te kunnen rusten.
  wens jullie succes met jullie werk ga zo door.
  met vr.gr.Gilbert

 3. kees zeelenberg schreef:

  Beste Zilber,
  We zijn naar je op zoek!! Wil je me emailen, alsjeblieft?
  Het gaat om een reunie van huzaren van Boreel.
  Met hartelijke groet, Kees Zeelenberg (3Pel-Besk-102VerkBat 1967)

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch