Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Royal HaskoningDHV betrokken bij nieuwe Kabatas Seagull terminal in Istanbul

8 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Projectmanagement-, advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en het Turkse architectenbureau Hakan Kiran hebben een Memorandum of Understanding ondertekend voor het ontwerp van de nieuwe Kabatas Seagull openbaarvervoerterminal in Istanbul.

Bij de ondertekening op het Consulaat-Generaal in Istanbul waren aanwezig minister-president Mark Rutte, Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en Jaska de Bakker, CFO en Raad van Bestuur Royal HaskoningDHV.

De nieuwe Kabatas Seagull OV-terminal komt op de westoever van de Bosporus in Istanbul en zal miljoenen reizigers faciliteren. De terminal accommodeert veerboot, metro, tram en bus.

Royal HaskoningDHV adviseert architectenbureau Hakan Kiran op het gebied van geotechniek, milieu en maritiem. De MoU is ondertekend door architect Hakan Kiran en Roy van Eijsden, directeur van de Turkse operatie van Royal HaskoningDHV.

Vliegende zeemeeuw

Architectenbureau Hakan Kiran ontwerpt de OV-terminal voor de gemeente Istanbul als nieuwe landmark. Vanaf de Bosporus gezien is het terminal-ontwerp een vliegende zeemeeuw. Het project omvat een onderdoorgang voor auto’s, een metro-, bus- en tramstation en een kade voor veerboten.

Het gebied ligt vlakbij een breuklijn van de aardkorst en is daardoor aardbevingsgevoelig. In het terminalontwerp wordt hier rekening mee gehouden.

Royal HaskoningDHV heeft een goede naam in Istanbul. Het is betrokken bij diverse projecten in Turkije. Onder meer als onderaannemer bij de bouw van de metrobrug over de Gouden Hoorn. De metrobrug verbindt het noordelijke metrosysteem in Istanbul met het zuidelijke metrosysteem zodat er een verbinding ontstaat tussen het Taksim-gebied en het historische centrum. Het project vormt door de complexe ondergrond, nabijgelegen breuklijnen en historische locaties een grote uitdaging voor zowel het ontwerpende als het bouwende team. De brug is ontworpen door Hakan Kiran Architecten met ondersteuning van het Turkse kantoor van Royal HaskoningDHV.

Premier Mark Rutte, minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Jaska de Bakker, Roy van Eijsden, de lokale directeur van Haskoning, brachten een bezoek aan de in aanbouw zijnde metrobrug.

Royal HaskoningDHV werkt al vele jaren aan projecten in Turkije, onder meer voor de Gebze-Orhangazi-Izmir Motorway & Izmit Bay Crossing, de Nabucco pijplijn, de haven van Iskenderun, adviesdiensten voor Turkish Airlines en een nieuwe afvalwaterzuivering voor Siverek. In juni 2012 nam het bedrijf een meerderheidsbelang in het Turkse ELC, een geotechnisch en milieutechnisch adviesbureau met ruim 50 medewerkers.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch