Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije blij met Nederlandse investering van €5 miljoen

7 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Premier Rutte geeft startsein voor bouw nieuwe fabriek De Meeuw

Directe buitenlandse investeringen gebeuren meestal in de vorm van fusies of overnames. Een nieuw bedrijf van de grond af opbouwen – een ‘greenfield’ investering  – is voor het land waarin geïnvesteerd wordt nog belangrijker, omdat er dan meer banen worden gecreëerd.

Turkije heeft de afgelopen tien jaar veel FDI (foreign direct investment) aangetrokken. In 2001 was dat nog maar $1 miljard. In de afgelopen 9 jaar was dat gemiddeld per jaar $12,1 miljard, met een totaal voor die negen jaar van $109,7 miljard. Voor het merendeel ging dat om overnames – zoals ING dat in 2007 voor 2 miljard euro de Turkse Oyak Bank overnam – en fusies.

Niet zo verwonderlijk dus dat de Turkse minister voor Economische Zaken, Mehmet Zafer Çağlayan, zo blij was met het besluit van het Brabantse bouwbedrijf De Meeuw om een nieuwe fabriek te bouwen op een industrieterrein buiten Ankara. Samen met premier Rutte geeft startsein voor de bouw van de nieuwe fabriek door op de knop te drukken voor het storten van het eerste beton. “Ik hoop dat De Meeuw een inspiratie zal zijn voor andere Nederlandse ondernemers”, zei Rutte bij de openingsceremonie.

Uit onderzoek van ING blijkt dat Nederlandse ondernemers nog veel kansen laten liggen in Turkije en zich bovendien niet realiseren dat het strategisch gelegen een prima springplank is voor de groeimarkten in de regio. Minister Çağlayan prees zijn land aan als een ‘hub’. “Er zijn 56 landen om Turkije heen waar je in minder dan vier uur vliegen bent. Daar leeft een kwart van de wereldbevolking”.

Activiteiten uitbreiden naar Midden-Oosten en Noord-Afrika

De Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot, een specialist in tijdelijke en semi-permanente huisvesting, creëert met deze investering van €5 miljoen 500 nieuwe banen. Het breidt tevens zijn werkveld uit naar Turkije, een grote en steeds koopkrachtiger markt van 75 miljoen consumenten. “Wij willen Turkije ook gebruiken om onze units te verkopen in Noord-Irak, de rest van het Midden-Oosten en Noord-Afrika”, zo zegt René Meeuwissen, Algemeen Directeur bij De Meeuw Groep. “Naar verwachting zal er de komende jaren een forse economische groei plaatsvinden in juist deze regio”.

Het bedrijf produceerde al in Roemenië, België en Zwitserland. Daar komt nu binnenkort Turkije bij. In april van dit jaar verkreeg De Meeuw een meerderheidsbelang in het in Ankara gevestigde bedrijf ABC Prefabrik. Bij deze overname werd tevens 2,5 hectare grond gekocht ter uitbreiding van de productiecapaciteit. De Meeuw hoopt over enkele jaren in Ankara een vergelijkbare output te hebben als in Nederland.

Meeuwissen bedankt de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Ankara voor de hulp die hij kreeg bij het voorbereiden van zijn intrede op de Turkse markt. “Zij hebben een marktonderzoek gedaan. Vanaf dag 1 had ik het gevoel ‘ja, dat gaat het worden’.” Hij zegt dat zijn bedrijf in de top drie hoopt te komen in Turkije en noemt het groeipotentieel enorm. “Mensen in Nederland weten niet wat er hier gebeurt. In Turkije zijn ze veel verder dan wij denken. De negatieve vooroordelen komen vooral door al die uitspraken van Wilders. Daardoor zien nog te weinig ondernemers de grote kansen die Turkije biedt.”

De Algemeen Directeur bij De Meeuw Groep zegt dat flexibel bouwen veel verder gaat dan ‘aangeklede containers’, zoals veel mensen nog steeds denken. “Wij bouwen kantoren, scholen, verpleeghuizen. In Nederland is 80% van onze omzet gerelateerd aan opdrachten van de overheid, zoals de NS, en Defensie. Ook in Turkije hopen we veel zaken te doen met de overheid.”

De feestelijke ceremonie voor de start van de bouw van de fabriek was ook qua hapjes een Turks-Nederlandse co-productie. Naast Turkse toastjes met zalm en spinazie was er ook Hollandse kaas, en zelfs appeltaart en Bossche bollen. De laatste twee uit de bakkerij van het in Ankara gevestigde Nederlands-Turkse Cafe de Bekker.

http://www.simitweb.com/

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch