Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken hartelijk voor Rutte, ondanks Wilders

7 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Premier met ruim 90 ondernemers in Ankara

in: Algemeen Dagblad

Ankara – De eerste werkdag van het tweede kabinet Rutte bracht de premier door in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Hij werd daar hartelijk en gastvrij ontvangen.

Mark Rutte straalt in het bijzijn van ruim 90 ondernemers. Hij zegt blij te zijn dat hij eindelijk weer eens op reis kon om Nederland in het buitenland aan te prijzen. “Mijn laatste reis was naar Rusland, ruim een jaar geleden”.

En hij is aangenaam verrast als hij een bijlage van 26 pagina’s bij de belangrijkste zakenkrant van Turkije, Dünya, krijgt overhandigd. Die bijlage is geheel gewijd aan de steeds verder groeiende handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije, met een kleurenfoto van hem op de voorpagina.

Natuurlijk is er het verplichte protocol dat vereist dat hij een plechtig bezoek brengt aan het praalgraf van Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands die in 1923 van de resten van het Ottomaanse Rijk een seculiere republiek maakte die aansluiting zocht bij Europa.

Maar het zijn vooral de hartelijkheid en warme gastvrijheid waarmee hij en de kersverse minister van Buitenlandse Handel Ploumen worden ontvangen door president Abdullah Gül en premier Recep Erdogan die duidelijk maken dat het hier om meer gaat dan een beleefdheidsbezoek met alle plichtplegingen die daarbij horen.

Plooien gladstrijken

Niemand heeft het er openlijk over, maar het is duidelijk dat een van de doeleinden van dit bezoek is om de plooien glad te strijken die de afgelopen jaren tot irritaties leidden. In Turkije was de gedoosteun van de anti-moslim en anti-Turkije partij van Geert Wilders voor het kabinet niet uit te leggen. De PVV maakte deel uit van de coalitie, zo was de indruk bij de publieke opinie.

Toen vooraanstaande PVV-ers ook nog eens premier Erdogan en zijn uit de politieke islam voortgekomen AK partij herhaaldelijk beledigden en provoceerden, liep de relatie tussen Nederland en Turkije een deuk op.

“Doe toch eens normaal man”

Zo zei PVV Kamerlid Raymond de Roon dat de Turkse premier een islamitische aap is, die weer eens uit de mouw is gekropen. “Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan.” Het was de aanleiding tot het meest memorabele incident tussen Rutte en Wilders in de Tweede Kamer. Wilders raakte geïrriteerd, omdat Rutte ‘scherp afstand’ nam van de omstreden uitspraak van De Roon. Wilders zei toen schouderophalend tegen de premier: “Doe toch eens normaal man”. Rutte zei daarop: “Doe lekker zelf normaal man”.

De PVV-voorman noemde premier Erdogan later ook een ‘creep’ en ‘een gevaarlijke islamist van de ergste soort’. President Gül noemde hij  ‘een christen-pester, een Koerden-mepper en een Hamas-vriend’. De Turken hadden de buik vol van het Turkije ‘bashen’ en een van de ministers liet weten dat een delegatie van de Tweede Kamer niet welkom was als de ‘racist’ Wilders daar ook van uitmaakte, zoals de bedoeling was. De Kamerleden zagen zich genoodzaakt het bezoek af te zeggen.

Het bezoek van Rutte is duidelijk het begin van een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen Turkije en Nederland. Een hoofdstuk waar de premier veel van verwacht, want “Turkije blijft een absoluut powerhouse met een enorme groeimarkt”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch