Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kabinet zet in op export

6 nov
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije biedt Nederlandse bedrijven kansen

in: Algemeen Dagblad

Ankara – De beëdiging van het nieuwe kabinet bij koningin Beatrix was amper voorbij of premier Rutte vloog, met alle topfiguren van Nederlandse multinationals, en zeker 80 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, naar Turkije.

Een extra teken dat Rutte II serieus werk gaat maken van exportbevordering is de nieuwe post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daar hadden de werkgevers al voor de verkiezingen op aangedrongen. Oud-PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen heeft die portefeuille gekregen. Zij zal er hard aan moeten trekken, want de export is vrijwel de enige sector die het goed doet en die de Nederlandse economie uit het dal moet trekken.

Premier Rutte en de ondernemers kunnen op een gastvrij onthaal rekenen bij gastheren premier Erdogan, president Gül en de vele Turkse managers met wie in Istanbul gesprekken zullen worden gevoerd. Nederlandse bedrijven en producten hebben een goede naam in Turkije, omdat ze betrouwbaar zijn en van hoge kwaliteit.

Een belangrijk voordeel voor de verdere opbloei van de relatie tussen Nederland en Turkije is ook dat stoorzender Geert Wilders als een eenzame cowboy met de ondergaande zon is verdwenen. De anti-islamitische Wilders werd in de Turkse media steevast afgeschilderd als een racist en hij overstemde vaak de groeiende handelsbetrekkingen en positieve banden tussen Nederland en Turkije.

Snelst groeiende economie van Europa

Er zijn talloze kansen voor ondernemers in dé opkomende markt in de achtertuin van de Europese Unie. Turkije is de snelst groeiende economie van Europa, een grote afzetmarkt van 75 miljoen inwoners, een relatief goedkoop productieland en een strategische hub voor export naar het Midden-Oosten, Rusland, Noord-Afrika en Azië.

Sengül Dagdeviren, chief economist Turkije van ING, benadrukt nog enkele andere voordelen. “Een jonge, redelijk goed opgeleide bevolking, van gemiddeld 29,7 jaar;  een gemiddelde groei van het bruto binnenlands product van 5,2% sinds 2002; de op vijf na grootste economie van de EU; een groei dit jaar van 3,5%; een gezonde banksector; en verwachte groei de komende twee jaar van 5%”.

Bovendien heeft kredietbeoordelaar Fitch de status voor Turkije net verhoogd naar ‘investment grade’.

Kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers in Turkije zijn milieutechniek, agrifood, gezondheid, verkeersveiligheid en logistiek advies, ICT, water management, duurzame energie, creatieve industrie en gezondheid.

Nederlandse ondernemers laten volgens berekeningen van ING de komende vier jaar ruim 4 miljard euro aan kansen liggen in de handel met Turkije als ze niet meer gaan exporteren. De Nederlandse export naar Turkije dient jaarlijks met 13% te groeien de komende jaren in plaats van met 6,6% zoals in de afgelopen periode. Zo niet dan lopen de Nederlandse exporteurs tot 2016 een bedrag van 4,1 miljard euro mis.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch