Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Burgemeesters promoten design, mode en handel in Istanbul

17 okt
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Van der Laan: “Wij gaan er in Den Haag voor pleiten de visumverplichtingen voor Turkse ondernemers te versoepelen”.

Feesten en handel gaan prima samen. Dat bleek gisteravond tijdens een grote modeshow van Turkse en Nederlandse ontwerpers en een feest met DJ Maestro in Istanbul. Extra speciaal was dat het feest met de aanstekelijke mix van jazz en dance music plaatsvond op de spectaculaire clipper Stad Amsterdam in de oude haven van Istanbul waar 400 jaar geleden Hollandse zeilschepen met Leids laken, Delfts porselein en graan arriveerden.

De Turks-Nederlandse vishandel Atlantic uit Scheveningen, winnaar van de AD Haringtest 2012, maakte Hollandse maatjes schoon, die werden geserveerd door de Nederlandse topkok Rudolf van Nunen.

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam kozen het op de historie geinspireerde zeilschip om van daaruit Nederlandse design en mode te promoten. “Daarin, en in andere sectoren, liggen volop kansen in de dynamische groeimarkt die Turkije is”, aldus burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Diverse Turkse ondernemers Volgens analisten haken ondernemers nog onvoldoende in op de kracht van de Turkse economie.

 Weliswaar is het handelsvolume tussen beide landen de afgelopen tien jaar meer dan verdriedubbeld, maar er zit veel meer in. Nederlandse bedrijven zijn vooral actief in de handel (20%), vastgoed (10%) en de bouw (9%). Er wordt nog te weinig geinvesteerd in kansrijke sectoren als ICT, transport en logistiek, energie-efficient bouwen, en de creatieve sector (architectuur, mode, design, podiumtechniek).

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam toonde zich onder de indruk van de megastad Istanbul. Hij en zijn ambtgenoot uit Rotterdam hopen met hun handelsmissie de indruk te hebben versterkt dat Turkse ondernemers bij het begrip Nederland niet meer in de eerste plaats denken aan molens, klompen en kaas.

Aboutaleb en Van der Laan vlogen per helikoper op uitnodiging van de burgemeester van Istanbul, Kadir Topbas, over Istanbul. “Daar word je wel bescheiden van”, zei Van der Laan. “Istanbul is ruim 20 keer groter. Maar er zijn ook veel overeenkomsten: internationaal, open minded, tolerant, solidair, creatief, en hard werkende mensen. Amsterdam is het kleine broertje van Istanbul”, aldus de burgemeester.

“Net als in de Gouden Eeuw in Nederland, toen allerlei vluchtelingen – Portugese Joden, Hugenoten uit Frankrijk, en overal uit Europa – naar Amsterdam kwamen wegens het liberale, tolerante klimaat, kwamen ook al aan het eind van de 15e eeuw talloze Joden naar Istanbul, omdat daar godsdienstvrijheid was.”

Van der Laan en Aboutaleb hebben de burgemeester van Istanbul uitgenodigd om op 11 december naar Nederland te komen. “Zijn moderne visie en beleid in deze megastad dienen gehoord te worden in Nederland”, zo zei Aboutaleb.

Beide burgemeesters toonden zich tevens warme voorstanders van het streven van Turkije om lid te worden van de Europese Unie. “Turkije had al lang geleden lid moeten worden van de EU”, aldus de burgemeester van Amsterdam.

Van der Laan: “Wij gaan er in Den Haag voor pleiten de visumverplichtingen voor Turkse ondernemers te versoepelen”.

Handelsbevordering staat hoog op het lijstje van Nederlandse ondernemers en bewindslieden. Maar Turkse ondernemers lopen nog steeds aan tegen de tijdsverslindende en vernederende bureaucratische belemmeringen die het aanvragen van een visum met zich meebrengt. Daar kregen de burgemeesters herhaaldelijk klachten over. Van der Laan: “Wij gaan er in Den Haag voor pleiten de visumverplichtingen te versoepelen”.

Sinds maart 2012 hebben Turkse zelfstandigen en dienstverrichters (kunstenaars, artiesten, onderzoekers, docenten) geen visum meer nodig om tot een periode van drie maanden naar Nederland te komen. Dit als gevolg van een uitspraak van de Raad van State.

De Nederlandse regering geeft zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan deze nieuwe situatie en ook na het juridische vonnis over visumvrijstelling blijven Turkse ondernemers en andere Turkse burgers die voldoen aan de criteria door douaniers geweigerd worden, zelfs als zij al over visa beschikken.

Een optreden van de beroemde Turkse virtuoos Arif Sağ in het Concertgebouw Amsterdam, als onderdeel van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije in mei 2012, moest worden afgelast omdat Arif Sağ, die zelf over een diplomatenpaspoort beschikt, de toegang tot Nederland werd geweigerd. Dit terwijl hij enkele dagen eerder nog bij de repetitie aanwezig mocht zijn, en over een geldig visum beschikte.

Op 19 februari 2009 besliste het Europese hof dat EU lidstaten volgens het Associatieverdrag met Turkije uit 1970 geen visum mogen vragen aan Turkse staatsburgers als zij tot drie maanden in de EU willen verblijven. Deze uitspraak werd in 2011 bevestigd in een rechtszaak in Duitsland en Nederland.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch