Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

NLTR400: interview met Marc Guillet

12 okt
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

in: Nieuwsbrief PvdA Internationaal

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Het jaar 2012 staat in het teken van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije, kortweg NLTR400 genoemd. In het kader van deze mijlpaal zijn er het hele jaar door allerlei evenementen, bezoeken en bijeenkomsten. In Nederland, maar ook in Turkije. Buitenlandreporters Roeleke Seinstra en Jori Keijsper interviewden een Turk in Nederland en een Nederlander in Turkije. Lees hieronder het eerste deel met Marc Guillet, correspondent in Istanbul.

Op welke manier ben je betrokken bij de vieringen van 400 jaar diplomatieke betrekkingen?

Ik breng het zoveel mogelijk onder de aandacht van mijn lezers in het Financiële Dagblad en het Algemeen Dagblad, bij mijn ruim 4000 volgers op mijn Twitter account Turkeyreport en van mijn vrienden op Facebook. Verder ga ik in Istanbul naar evenementen, seminars, concerten en tentoonstellingen – zoals de tentoonstelling ‘Rembrandt en zijn tijdgenoten’ – en maak er reclame voor via mijn website.
Verder geef ik lezingen over de historische achtergronden van de relatie en hoe die zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Ook organiseer ik een rondleiding ‘Nederlanders en hun verhalen in Istanboel’. Hierin ontdek ik met de toeristen en andere geïnteresseerden de sporen die door bijvoorbeeld kleurrijke diplomaten, modeontwerpers, avonturiers, handelaren, academici en exotische danseressen in het oude Constantinopel en het moderne Istanbul zijn achtergelaten. Voorbeelden hiervan zijn de Friese oriëntaalse danseres Mata Hari die in het beroemde Pera Palas hotel logeerde, maar ook Cornelis Calkoen (1696) die een amoreuze en tragische Romeo en Julia relatie had met de vrijgelaten christelijke slavin Beyaz Gül. Zij wordt ook wel de Witte Roos genoemd. Volgens de volksverhalen waart haar geest nog altijd rond in de tuinen van het Nederlands Consulaat.

Waarom is het belangrijk dat we stilstaan bij deze band?

De beeldvorming is bij veel Nederlanders nog steeds vrij cliché. Turkije als arm, onderontwikkeld moslimland waar alle vrouwen hoofddoekjes dragen en mannen een snor hebben met een speldje van Atatürk op hun jasje. Deze beeldvorming kan worden veranderd door bij het vieren van de 400 jaar betrekkingen te laten zien op hoeveel manieren we eigenlijk samenwerken en elkaar wederzijds beïnvloeden. De tentoonstelling van Rembrandt en zijn tijdgenoten gaf bijvoorbeeld aan dat Rembrandt werd beïnvloed door de Turkse kleding en stoffen die in die tijd populair waren in Europa. Andere historische voorbeelden zijn de Turkse koffiecultuur die naar Europa kwam, de Turkse tulp die 400 jaar geleden naar Leiden werd gebracht en waar wij de Nederlandse tulpenbollenindustrie aan te danken hebben. Meer recente voorbeelden zijn de Turkse gastarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse economie, evenals de ruim 2000 Nederlandse ondernemers die in Turkije actief zijn in de handel, vastgoed, bouw, toerisme en andere sectoren.

Hoe wordt de diplomatieke mijlpaal gevierd? Is het vooral voor de elite of ook een feestje voor jonge mensen, Henk & Ingrid en de Turkse Serdar & Leyla?
De festiviteiten zijn voor allerlei soorten groepen, jong en oud, hoog- of laag opgeleid. Er zijn bovendien velerlei activiteiten. Van tentoonstellingen, lezingen en seminars tot concerten, een project over kinderboeken en kennisuitwisseling op het gebied van zorg en ondernemerschap. Wat ik ook een bijzonder project vind, is het participatieproject waarbij bewoners, kunstenaars en ondernemers van Nederlandse en Turkse afkomst betrokken worden bij een grote stadspicknick in Schiedam. Alles wat genuttigd en gebruikt wordt is van A tot Z door de mensen zelf gemaakt. Van zaaien en oogsten tot aan de aankleding van de picknick.

Wat verbindt Nederland en Turkije volgens jou?
Er zijn talloze verbindingen. Op het gebied van ondernemers, politici, kunstenaars, academici, voetballers en trainers, toerisme, culinair, maar ook literatuur. Zo worden vele Nederlandse boeken vertaald naar het Turks en vice versa. Ook zijn er de Nederturkse sporters, Turkse beauty queens uit Nederland en design uit Nederland dat in Turkije wordt gemaakt en vervolgens in Nederland wordt verkocht.

Welke tip(s) heb jij voor Nederlanders die Turkije willen gaan ontdekken, maar die ook wat anders willen zien dan de standaard hoogtepunten?
Zoek naar kleinschalige en authentieke activiteiten. Van wandelingen zoals ik die aanbied in mijn gids ‘Wandelen in Istanbul’, tot het verkennen van Cappadocië te paard, te voet en per luchtballon, wandelen in de bergen van noordoost Turkije. Zoek vooral de natuur, cultuur en geschiedenis van Turkije op en laat de all inclusive resorts links liggen, want Turkije is een heel gevarieerd en fascinerend land dat voor iedereen wat te bieden heeft. Van wintersport en religieuze reizen tot het ontdekken van wijngaarden, natuurgebieden om vogels te zien en langeafstands wandelingen.

Nieuwsgierig naar de activiteiten die in Nederland worden georganiseerd? Bezoek de website van NLTR400!

Door Roeleke Seinstra, PvdA buitenlandreporter

2 Comments

  1. Marianne schreef:

    Heel boeiend, Marc!

  2. Diego schreef:

    Grappig, dat mailde Nina me ook al! Dus ik denk dat ik die 100% maar eens ga zeoken Ik heb al wel een Lonely Planet met die twee moet ik er wel komen toch?

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch