Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan gaat steeds meer op autoritaire Poetin lijken

4 okt
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Het Financieele Dagblad, pagina Opinie

Foto: Slawomira Kozieniec

Zonder tegenkandidaat koos de AK partij de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan weer als partijleider. Dat zegt veel over de adoratie van zijn aanhang, maar ook over de manier waarop hij zijn partij bestuurt. Als een sultan, die geen tegenspraak duldt en hamert op respect, loyaliteit en harmonie.

Diverse kritische journalisten zijn ontslagen of zitten in voorarrest. Op het partijcongres etaleerde hij opnieuw zijn visie op de liberale democratie. Kranten en zenders van de oppositie werd de toegang geweigerd. Eerder beet hij Ümit Boyner, voorzitter van het werkgeversverbond Tüsiad, toe zich met haar eigen zaken te bemoeien, nadat zij vroeg om minder polarisatie en meer openheid.

De charismatische politicus, die het land dynamisch en zelfbewust maakte, probeerde zich in een emotionele, twee en een half uur durende, toespraak voor te doen als een voorbeeldig democraat. Maar de oppositie weet wat dat waard is. Nadat de AK-partij, afkomstig uit de politieke islam, een jaar geleden werd herkozen met 50% van de stemmen beloofde hij meer democratie en samenwerking met de oppositie. Het tegendeel gebeurde.

Erdogan polariseert en gedraagt zich steeds meer als de autoritaire Russische president Vladimir Poetin. Hij is bezig aan zijn laatste termijn als eerste-minister en hoopt in 2014 president te worden, met veel meer bevoegdheden dan zijn partijgenoot president Abdullah Gül. De vrees groeit dat Turkije verder afglijdt van een zwakke democratie met een geïntimideerde pers, een zwak parlement en een politiek gestuurde rechtspraak, naar een systeem met Russische toestanden.

De AK partij, een coalitie van religieus rechts, nationalisten en aanhangers van de vrije markt, poogde tussen 2002 tot 2010 te voldoen aan de EU-criteria. De ambitie om toe te treden tot de EU zakte tot nummer 60 op het 63 punten tellende prioriteitenlijstje voor 2023.  Het is duidelijk wat Erdogan wil: een Erdogan-democratie en een rol voor zichzelf als leider van de islamitische wereld.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch