Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Wij hebben de kwaliteit om Oranje te verslaan’

7 sep
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sport

Istanbul – Turkije ziet de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje met vertrouwen tegemoet. Hoewel de start van de kwalificatiereeks voor het WK 2014 meteen tegen de zwaartse tegenstander is in de Amsterdam Arena geloven de Turken dat ze een goed resultaat kunnen neerzetten.

“Wij hebben de kwaliteit om Oranje te verslaan”, aldus linkervleugelspeler en dribbelaar Arda Turan (25), die bij Atlético Madrid speelt.

Middenvelder Nuri Sahin (24), die door Real Madrid voor een jaar is uitgeleend aan Liverpool: “Heel het team staat vol van ambitie en wil succesen boeken met goed voetbal”. Tegen de Tukse sportpers zei hij ‘erg hoopvol’ te zijn over de wedstrijd tegen Nederland. “Ik weet zeker dat we ons kwalificeren voor het WK van 2014, omdat we een elftal zijn met volop kwaliteit.”

Turkije is vijf plaatsen gezakt op de meest recente ranglijst van de FIFA, van plaats 30 naar 35. Nederland staat op 8. In de Turkse pers wordt er op gewezen dat het een wedstrijd wordt die bol zal staan van de zenuwen. Beide teams zien dit als de eerste test van een nieuw begin na de zware teleurstellingen van Oranje op het EK en van Turkije dat zich onder leiding van bondscoach Guus Hiddink zelfs niet wist te kwalificeren voor het toernooi in Polen en Oekraine.

De nieuwe bondscoach Abdullah Avci treedt aan met een verjongd elftal. Op die verjonging wordt door de sportpers al twee jaar aangedrongen. Hiddink begon dat proces, maar veel te traag volgens de analisten.

Voorin moet het gevaar komen van doelpuntenmachine Umut Bulut van Galatasaray. Die heeft in de afgelopen vier wedstrijden al zes doelpunten gemaakt. Ook van Arda Turan en spits Burak Yilmaz (Galatasaray) wordt veel verwacht in de counters. Op het middenveld en in defensief opzicht werden afgelopen wedstrijden nog veel fouten gemaakt, zoals bleek in de laatste oefenwedstrijd tegen Oostenrijk die met 2-0 werd verloren. “De ploeg is nog geen eenheid”, aldus een van de Turkse commentatoren.

Bondscoach Avci hamert vooral op geduld en dicipline in het veld. Want het uitvoeren van de taktische opdrachten en doen wat er in de trainingen is geoefend, was altijd al het zwakke punt in het spel van de Turken. Hartstocht, werklust en emotie voeren de boventoon ten koste van kwalitatief, controlerend en georganiseerd voetbal.

Het Turkse elftal zal met een zwarte rouwband om de arm spelen ter nagedachtenis aan de 26-jarige voeltballer Ediz Bahtiyaroğlu van Eskişehirspor, die gisternacht aan een hartaanval overleed.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch