Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse panden lucratief

14 aug
2012
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Nederlands fonds ziet groeimarkt in Istanbul

in: Algemeen Dagblad

Met de markten voor vastgoed in Europa gaat het moeizaam. Vastned, een Nederlands vastgoedfonds in winkelpanden, verlegt de steven naar een nieuwe groeimarkt: Turkije.

Istanbul – De Rotterdamse vastgoedbelegger heeft zijn portefeuille in Istanbul gemiddeld met 50 procent zien groeien in de afgelopen vijf jaar; van 20 miljoen euro in 2007 naar 103,7 miljoen euro begin dit jaar.

Turkije vormt een contrast met bijvoorbeeld zorgenkind Spanje, zo blijkt uit de jongste cijfers over het eerste halfjaar. De huren daar staan er door de economische crisis onder druk en de waarde van de panden – 17 procent van de totale portefeuille – is opnieuw gedaald.

“Maar Turkije is een groeimarkt”, zegt bestuursvoorzitter Taco de Groot van Vastned, dat ook actief  is in Nederland, België en Frankrijk. “Turkije heeft veel dynamiek, goed opgeleide, hardwerkende mensen, en een koopkrachtiger wordende middenklasse. Een gemiste kans voor Nederlandese ondernemers die daar op basis van vooroordelen niet actief zijn”.

De waarde van de panden in Istanbul stijgt elk jaar met 3 tot 5 procent, aldus De Groot. De Turkse economie is ook ‘booming’: in 2011 groeide de Turkse economie met 8,5 procent, waar in de EU in 2011 slechts 1,6 procent werd geregistreerd. Dit jaar trapt de Turkse overheid fors op de rem door bijvoorbeeld het krijgen van krediet moeilijker te maken, uit angst voor inflatie. Naar verwachting zal Turkije het nog steeds beter doen dan Europa, waar diverse landen in recessie zitten.

Doelstelling

De doelstelling van Vastned is de portefeuille in Istanbul in eerste instantie uit te breiden tot tenminste 200 miljoen euro, oftewel 10 procent van de totale vastgoedportefeuille. “Of dat ooit zal oplopen tot 15 of  20 procent durf ik nog niet te zeggen. Het is een stap voor stap proces. Zodra wij kansen zien, zullen wij die benutten. Istanbul is een stad van bijna 16 miljoen mensen, dus als je daar niet voor 200 miljoen euro aan vastgoed kan kopen, dan moet je van baan veranderen.”

Het strategische doel van Vastned is om Turkije tot vijfde kernmarkt te ontwikkelen, aldus De Groot. “Het verwerven van prominente panden in de zogeheten ‘high streets’ van Istanbul is onderdeel van ons plan om het aandeel van binnenstadswinkels in onze portefeuille te verhogen van de huidige 55 procent naar 65 procent. Het baanbrekende, 15-jarige huurcontract dat we een jaar geleden hebben getekend met de Spaanse modereus Zara voor ons pand aan de drukste straat van Istanbul, is een voorbeeld van ons beleid”.

One Comment

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch