Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Angst voor Syrische toestanden in Turkije

9 aug
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Zwaarste strijd in jaren tussen PKK en Turks leger

Istanbul – Ruim 10.000 Turkse militairen, ondersteund door artillerie, F-16 straaljagers en gevechtshelikopters hebben bij zware gevechten in het zuidoosten van Turkije al 115 Koerdische rebellen van de PKK gedood. Elders zijn er nog eens 14 gedood. Dat heeft premier Erdogan bekendgemaakt. Het gaat om de zwaarste strijd in jaren tussen de PKK en het Turkse leger.

De illegale Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) is volgens analisten geïnspireerd door de protesten en gevechten tegen het regime van president Assad in buurland Syrië en probeert in het grensgebied een soortgelijke burgeroorlog uit te lokken. Turkije wil koste wat kost voorkomen dat de Koerdische nationalisten in Turkije en de rebellen van de PKK sterker worden en meer speelruimte krijgen als het regime van Assad valt.

De strijd in het ruige berggebied aan de grens met Iran en Irak speelt zich af ten zuiden van Semdinli, een Koerdisch stadje van 11.200 inwoners. Al ruim twee weken wordt er zware strijd geleverd, maar er komt amper wat van naar buiten. Zeven regio’s zijn door het leger voor de komende twee maanden van de buitenwereld afgelsoten, zowel voor journalisten als voor de lokale bewoners. Dat is een indicatie voor de ernst van de situatie en het mogelijk veel groter aantal slachtoffers.

Premier Erdogan, de generale staf, noch andere autoriteiten hebben de afgelopen weken enige informatie gegeven over de gevechten. Het geheimzinnige stilzwijgen voedt de geruchten en de speculaties over wat het verloop van de strijd is en over de sterkte van de Koerdische guerrilla’s. Talloze boeren uit gehuchten in de streek zijn uit hun huizen gevlucht uit angst voor de bombardementen, aldus burgemeester Sedat Töre.

De Turkse regering en de nationalistische media zijn hyper nerveus over de gevechten rondom Semdinli en de ontwikkelingen net over de grens met Syrië, waar gewapende Syrische Koerden (onder wie vermeende bondgenoten van de PKK) de macht hebben overgeomen in Jinderes en andere plaatsen dichtbij Turkije. Op aandringen van de Iraaks-Koerdische leider Massoud Barzani hebben de politiek versplinterde Koerden in het noorden van Syrië zich verenigd om optimaal gebruik te kunnen maken van deze historische kans om zelfbestuur af te dwingen. Voor Ankara is dat scenario een nachtmerrie: een Koerdistan, bestaand uit Noord-Irak en Noord- Syrië, dat de nationalistische Koerden in zuidoost-Turkije zal inspireren in hun strijd voor een eigen Turks Koerdistan. Premier Erdogan heeft troepen, tanks en artillerie gestuurd naar dat deel van de Syrische grens en gedreigd met ingrijpen om een eind te maken aan ‘terroristische activiteiten’.

Semih Idiz, een liberale Turkse commentator, verwijt Erdogan een hypocriet te zijn. “Hij noemt de soennitische Arabieren die tegen Assad in opstand zijn gekomen ‘vrijheidsstrijders’, maar noemt de net zo hard onderdrukte Koerden in Syrië ‘terroristen’.”

De verwachting is dat de PKK het geweld de komende dagen verder zal escaleren in de aanloop naar 15 augustus, de 28ste verjaardag van het begin van de guerrillaoorlog tegen het Turkse leger. Volgens de Turkse inlichtingendiensten zijn er honderden PKK-rebellen in het zuidoosten geïnfiltreerd. Ook zouden er plannen zijn voor het uithangen van de Koerdische vlag op prominente plaatsen om het Turkse leger te provoceren en confrontaties uit te lokken met de Koerdische burgers. Dat zou het begin kunnen inluiden van gevechten zoals in Syrië, zo hoopt de PKK.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos