Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fenerbahçe ontsnapt aan blamage

2 aug
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Eerste wedstrijd tegen het Roemeense Vaslui: 1-1

Het Turkse Fenerbahçe, de nieuwe club van oud-Feyenoorder Dirk Kuijt, is aan een blamage ontsnapt tegen het Roemeense Vaslui. De Istanboelse club moest winnen van de nummer twee van de afgelopen Roemeense competitie om een goede uitgangspositie te verwerven in de play-offronde voor de groepsfase van de Champions League.

In de eerste wedstrijd thuis in het eigen Şükrü Saracoğlu stadion bewees Fenerbahçe zich geen goede dienst. Het ontsnapte tenauwernood aan een nederlaag tegen het op papier veel zwakkere FC Vaslui.

FC Vaslui, dat vorig seizoen nog werd uitgeschakeld in de kwalificatieronde voor de Champions League door FC Twente, werd pas in 2002 opgericht. Fenerbahçe in 1907.

De ‘hel van Fenerbahçe’, die tot de laatste plaats was uitverkocht en waar 53.000 supporters de ‘gele kanaries’ luiddruchtig aanmoedigden voor de eerste wedstrijd van het seizoen, liep tegen het eind van de wedstrijd leeg, omdat hun helden tegen een vrijwel hopeloze 0-1 achterstand aankeken.

Pas in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd wist Bekir Irtegün een voorzet van captain Alex in het doel van de tegenstander te koppen.

Het was duidelijk dat de formatie van coach Aykut Kocaman, met de aanwinsten Dirk Kuijt en Egemen Korkmaz, nog geen echt op elkaar ingespeeld team is. Het grootste gemis was een degelijk middenveld. Er ontstonden vaak grote gaten. Cristian Baroni en Mehmet Topal wisten het grootste deel van de wedstrijd het middenveld niet te controleren en gaven geen bruikbare passes aan de vleugelspelers. Emre Belözoğlu, sinds 2009 de controlerende middenvelder van  Fenerbahçe, werd zwaar gemist. In mei tekende hij een tweejarig contract bij Atlético Madrid en er is nog geen gelijkwaardige opvolger voor hem gevonden.

Het gevolg was dat Fenerbahçe vaak meer op een gatenkaas leek dan op een goed geoliede machine. Voorts werd er over de hele linie slordig gespeeld. Zelfs Alex, Kuijt en Stoch speelden de bal in de voeten van de tegenstander.

In de eerste helft maakte de thuisploeg een machteloze, ongeïnspireerde indruk. Er zat geen snelheid, dreiging en creativiteit in het spel. Spits Semih Şentürk kreeg geen bal en werd in de rust gewisseld voor middenvelder Mehmet Topuz. Kuijt ging in de punt van de aanval spelen. Het leverde meteen meer gevaar op.

Fenerbahçe kreeg meer vat op het spel, maar de beste kansen waren toch voor de gasten uit Roemenië.

In de 74ste minuut kreeg Liviu Antal de bal door een fout in de verdediging van Fenerbahçe en schoot hem laag en onhoudbaar in. Er was nog een kwartier te gaan en de supporters begonnen hun helden teleurgesteld de rug toe te keren. Velen verlieten voortijdig het stadion, toen in de voorlaatste minuut toch nog de gelijkmaker viel. Natuurlijk door een voorzet van de beste speler van de thuisploeg, Alex de Souza.

De returnwedstrijd in Roemenië is op 8 augustus om 20.00 uur.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch