Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse tandarts in trek

21 jul
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nederlander zoekt in buitenland goedkope hulp

in: Algemeen Dagblad, pagina 1

en: Het Parool

Foto: Slawomira Kozieniec

Istanbul – Steeds meer  Nederlanders reizen naar het buitenland om naar de tandarts te gaan. Turkije is de populairste bestemming. De reden: tandartsen werken er veel goedkooper dan hier.

Alleen al in Turkije arriveerden in de erste  zes maanden van dit jaar enkele duizenden Nederlanders voor een tandartsbezoek. “En dat aantal neemt alleen maar toe”, zegt Musa Temel, directeur van Dental Reizen. “Nederlandse tandartsen houden de prijzen kunstmatig hoog. En dit jaar zijn die alleen maar verder gestegen door het experiment met de vrije prijzen voor de tandartsen. Mensen weten dat het in Turkije ook prima kan, maar dan voor veel minder geld. Zelfs als je de reiskosten meerekent.”

Patiënten reizen vooral voor een eenmalige grote ingreep naar het buitenland en kunnen zo duizeden euro’s besparen. Bedrijven die reizen inclusief tandartsbezoek aanbieden, melden een stijging van 40 tot 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt de trend. Behalve Turkije zou ook Hongarije in trek zijn. Of er risico’s verbonden zijn aan het buitenlands tandartsbezoek kan de inspectie niet zeggen. “Ons toezicht houdt op bij de grens. Maar wij hebben nog nooit klachten intvangen.”

De Nederlandse tandartsen zijn minder enthousiast. “Omdat de inspectie geen toezicht houdt op tandartsen in het buitenland, adviseren wij niet te snel naar Turkije te gaan”, zegt Petra van Zuilen van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van Tandheelkunde (NMT). “Hier kan iedereen controleren of een tandarts goed werk levert.”  Desondanks heeft ook de NMT nog nooit klachten ontvangen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch