Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

3000 euro goedkoper, plus een leuke citytrip

20 jul
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn 10 reacties

Nederlanders laten grote ingrepen in hun gebit steeds vaker in buitenland doen

in: Algemeen Dagblad

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Daisy van Dijk zou in Nederland minstens 5000 euro kwijt zijn voor een grondige renovatie van haar gebit. In Turkije kost het maar 1600 euro. “Inclusief reis en hotel ben ik voor 2000 euro klaar. En het levert me nog een leuke citytrip op ook.”

Daisy van Dijk was op zoek naar een goedkope tandarts. Ze was niet tevreden met haar voortanden die volgens haar schots en scheef stonden (“En je glimlach is toch je visitekaartje”, zegt ze erbij). Via Google en de zoekwoorden ‘kronen’ en ‘betaalbaar’ belandde ze plotseling op de website van een medisch reisbureau – ze wist niet eens dat zulke bedrijven bestonden.

En nu zit ze in de wachtkamer van tandarts Halil Dayioglu in Istanbul. . “Ik geloofde het niet, zo goedkoop!”, zegt ze. !” De behandeling zou haar in Nederland 5000 euro kosten. In Turkije maar 1.600 euro. “Inclusief reis en hotel ben ik voor 2000 euro klaar”, zegt Van Dijk. De enorme tijdsbesparing is voor haar ook van belang. “In Nederland gaat het lang duren, moet ik steeds weer vrij nemen van mijn werk. Daar heb ik allemaal geen zin in. Hier ben ik binnen vijf dagen klaar en heb ik nog een leuke city trip ook.” Istanbul noemt ze ‘sprookjesachtig’. “Ik ben echt een beetje verliefd geworden op de stad.

De meeste patiënten uit Nederland komen normaal in de lente of de herfst, omdat het dan nog niet zo warm is, zegt tandarts Halil Dayioglu, de eigenaar van de kliniek, waar zeven artsen werken. Maar de afgelopen tien dagen waren er al weer vier klanten uit Nederland. “De meesten komen hier via mond tot mond reclame”, aldus Dayioglu.

Onderwijsassistente Anja van de Beek (48) is een van hen. Ze is met haar partner naar Istanbul afgereisd nadat ze enthousiaste verhalen van haar buurman hoorde. “Hij kwam terug met een prachtig gebit. Toen uit de offertes bleek dat ik in Nederland voor mijn zeven kronen 1200 euro meer kwijt zou zijn, twijfelde ik niet langer”.

Ze is vol lof over de behandeling, de kwaliteit en de hygiëne. “Hier moet iedereen voor het betreden van de kliniek plastic hoesjes over zijn schoenen. Bovendien ben je hier geen nummer. Ze nemen ruim de tijd voor je, stellen je op je gemak en zijn heel vriendelijk. Ik heb de eerste keer tweeeneenhalf uur in de behandelstoel gelegen. Het voelde haast als verwennerij.”

Diverse bedrijven zijn op de trend ingesprongen. Ze luisteren naar namen als Medical Travel Service en Dental Reizen. Ze doen erg goede zaken. “Wij zien een stijging van 50 procent ten opzichte van het afgelopen jaar”, zegt Han de Wolf, directeur van Medical Travel Service, dat dit jaar enkele honderden Nederlanders naar een Turkse tandartsstoel brengt.

Risico’s

De risico’s zijn niet groter dan bij een Nederlands tandartsbezoek, stellen de ondernemers. Het grootste risico is nog dat mensen problemen krijgen met hun ‘eigen’ tandarts in Nederland als die merkt dat zijn patiënt is ‘vreemdgegaan’. “Het is al eens gebeurd dat een patiënt werd weggestuurd toen zijn tandarts ontdekte dat hij een Turkse kroon had,” zegt Musa Temel van Dental Reizen. “Zo worden patiënten soms gestraft wanneer ze gaan ‘shoppen’. Die tandartsen proberen hun klanten te dwingen hen trouw te blijven.”

Anjo Nauts (55) uit Kerkrade is eveneens een weekje Istanbul terwijl haar ondergebit een grondige renovatie ondergaat: 3 kiezen eruit en 14 kronen. Voor 5160 euro goedkoper dan in Nederland. Mensen in haar omgeving zeiden ‘dat je dat risico durft te nemen’. Dus de drempel was hoog, zegt ze. “Maar ik ben echt heel blij dat ik het gedaan heb. Kijk eens hoe mooi mijn tanden er nu uitzien! Volgend jaar kom ik met mijn vriendin zeker terug, maar dan alleen om van de stad te genieten.”

10 Comments

 1. ook in Antalya -Turkije Globaal Tandarts Reis is al 7 jaar gespecialiseerd op het gebied van tandheelkunde en implantologie .

  Kwalitatieve en snelle tandarts orginisatie met nederlandse begeleiding ter plekke .

  Doordat wij geen lange wachttijden hanteren kunnen wij u snel van dienst zijn en u een optimale behandeling bieden binnen 5 dagen .

 2. Wij als Istacare.nl zijn werkzaam in Istanbul en werken met Nederlands sprekende tand en oogartsen. Onze zorghostessen (Nederlands en Turks sprekend) begeleiden u eventueel vanuit huis.U krijgt een Nederlandse rekening, dus geen contante betaling in Turkije.

 3. Hendriks schreef:

  Wat kost ongeveer een klik-prothese bovengebit?

 4. Ilona schreef:

  Hallo,

  Als tandartszijnde worden wij hier regelmatig mee geconfronteerd.Het is grappig dat jullie allemaal zeggen dat het een besparing is van kosten. Maar is het ook een besparing van je gebit en van je biologische prijs wat je ervoor betaald????? Als leek weet je niet of je een goede kroon krijgt en weet je niet of de tandarts te veel tandweefsel heeft opgeofferd en weet je ook niet of de krion uberhaupt wel goed aansluit. Voor goede tandheelkunde betaal je daar ook een prijs voor. Dit is niet alleen in Nederland, maar geld ook voor een tandarts in Turkije.
  Je zou eens moeten weten waar die kronen soms uit bestaan en hoe ze gemaakt en geplaatst zijn. Dan schaam je je dat de patient daar ZO VEEL voor heeft moeten betalen. Zowel financieel als biologisch gezien.
  Denk extra goed na. Wees niet snel tevreden als het er alleen al mooi uit ziet, want dat is absoluut niet moeilijk. Kijk verder dan dat!
  .

 5. Tiffa schreef:

  Ik zou graag ervaringenwillen horen van mensen die implantaten en kronen hebben laten plaatsen in Turkije. En bij welke organisatie dit was.

  Met dank
  Tiffa

 6. Sophie schreef:

  Ik ben via Dental Reizen naar Turkije geweest voor kronen.
  De tandarts vond ik al meteen zeer sympathiek en het voelde vertrouwd.
  Ik ben ook zeer tevreden over het eindresultaat en krijg van iedereen complimenten! Echt een aanrader deze kliniek.

 7. Gulperi acar schreef:

  http://www.allebedrijveninmaastricht.nl/bedrijven/reisbureaus/maastricht/smile-partners-tandarts-turkije-tandarts-buitenland/reviews

  Smilepartners.nl Nederlandse sprekende begeleider ter plekke nazorg in Nederland behandeling binnen 5 dagen .

 8. Ilham schreef:

  Goedendag,

  Ik zou graag mijn gebit willen maken,wat zijn de prijzen?

 9. Marie de Jonge schreef:

  Ik hoor ook dat steeds meer mensen hun cosmetische of medische ingrepen in het buitenland laten doen. Zelf denk ik dat daar niks mis mee is. Wel moet je je goed laten adviseren en inlezen in behandelmethodes, vooral als het om gebitsbehandelingen gaat. Ook zou ik even contact opnemen met je verzekeraar.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch