Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken willen wraak op Syrië

28 jun
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD

Langs de grens van Turkije met Syrië kan het kleinste vonkje leiden tot oorlogsgeweld tussen beide landen. De Turkse premier staat onder enorme druk om terug te slaan bij het eerste incident.

Istanbul – Niet alleen de oppositie in Turkije, ook de achterban van premier Erdogan eist een militaire vergelding tegen het Syrische regime voor het neerschieten van een Turkse straatjager en de dood van twee piloten.

Ondertussen zijn Turkse tanks, artilelriegeschut en andere militaire voertuigen in het grensgebied met Syrië gearriveerd. De spanning loopt op, want premier Erdogan heeft de troepn een ‘license to kill’ gegeven wanneer Syrische militairen de Turkse grens schenden. Hij heeft het Syrische regime ‘een bedreiging voor Turkije’ genoemd en laten doorschemeren dat zijn regering alles zal doen om president Assad en zijn regime ten val te brengen. Van nu af aan zullen Syrische rebellen niet alleen gastvrijheid genieten in Turkije, maar voor het eerst ook wapens krijgen en allerlei andere concrete hulp.

‘Oorlog met Syrië? Nog niet’, zo verwoordde een columnist die sympathiek staat tegenover de regering de stemming in Turkije.

Een groot deel van de oppositie en velen in de achterban van Erdogan zijn niet onder de indruk van de harde taal van premier Erdogan. ‘Onze buitenlandse politiek is louter bluf’, zo kritiseerde oppositieleider Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) de regering. Loze dreigementen en alleen maar verbaal geweld tasten onze geloofwaardigheid aan, zo haalde de CHP-voorman uit naar premier Erdogan. Hij herinnerde er aan dat het nu voor de derde keer is in negen jaar dat Turkse burgers en militairen zijn vernederd en gedood door buitenlandse militairen uit Amerika, Israël en Syrië, en dat er in geen van de gevallen een effectieve vergelding was. Gezichtsverlies voor Turkije in de regio en in de wereld, zo fulmineren ook nationalistische, conservatieve en soennitische moslim columnisten, die deel uitmaken van de achterban van de regerende AKP.

Oppositieleider Kilicdaroglu herinnerde er aan dat de regering niet eens een protestnota had gestuurd naar Washington toen in juli 2003 elf Turkse commando’s door Amerikaanse troepen in Noord-Irak werden gevangen genomen en met een zak over hun hoofd werden afgevoerd. “De regering beweert dat Turkije een belangrijke macht is geworden”, aldus de oppositieleider. “Maar geen enkele belangrijke macht knijpt een oogje dicht wanneer negen van zijn burgers worden gedood (door Israël). Eerst zeiden ze dat het reden voor oorlog was, daarna hielden ministers geheime besprekingen in Brussel om een nieuw begin te maken. Zulke bluf heeft veel afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van Turkije”.

Een opvallende dissonant in het koor van kritiek vanuit de oppositie was Devlet Bahceli, de voorzitter van de ultra-nationalistische MHP (Grijze Wolven). Hij sprak zijn steun uit voor de kalme manier waarop de regering de crisis tot nu toe heeft aangepakt. Ankara dient aan te dringen op een formele spijtbetuiging van Assad en smartegeld voor de omgekomen piloten, zo zei hij. Hij onderstreepte dat dit een zaak was van nationaal belang en beloofde dat zijn partij niet zou proberen er een politiek slaatje uit te slaan.

“Oorlog dient de laatste optie te zijn”, zo zei Bahceli. “We moeten niet ingaan op provocaties noch op de aanmoediging van externe krachten”. Een oorlog zal alleen  in het voordeel zijn van buitenlandse wapenhandelaren, aldus de politicus. Hij hamerde er op dat de regering de Turkse strijdkrachten moet inzetten tegen het echte gevaar, de ‘terroristen (van de PKK) die onze soldaten en burgers om het leven brengen’. Laat ze hun bases in Noord-Irak plat bombarderen en stop met de samenwerking met Massoud Barzani, de voorzitter van de regionale regering van Koerdistan in Noord-Irak, zei de MHP-leider.

President Al-Assad geeft de rebellen van de PKK in het grensgebied met Turkije alle vrijheid om aanvallen voor te bereiden op doelen in Turkije. Gisternacht zijn opnieuw tientallen Syrische militairen gedeserteerd. Samen met hun gezinnen zijn zij uitgeweken naar Turkije. Duizenden militairen hebben het regime van president Bashar al-Assad inmiddels de rug toegekeerd.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch