Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Aangrijpende roman over zonen die hun vaders missen

23 jun
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Laurens, een Oostenrijkse jongen van bijna 18, heeft zijn alleenstaande moeder Eva al talloze malen gesmeekt antwoord te geven op de meest prangende vraag in zijn leven: wie is mijn vader? Het enige dat zij kwijt wil, is dat zijn vader in Wenen woont. Op een nacht steelt Laurens een groot deel van het geld van zijn moeder en gaat op zoek naar zijn vader.

Het is 1683. Net als Laurens vertrekken ook 138.000 Turkse soldaten naar de hoofdstad van de Habsburgers. Ze willen de stad aan de Donau veroveren om Europa te kunnen domineren. De soldaten van het islamitische elitekorps, de Janitsaren, zijn zelf ook opgegroeid zonder vader. De gevreesde vechtmachines van het Ottomaanse Rijk waren namelijk als jongens door de Turken als ‘belasting’ weggerukt uit christelijke gezinnen in de Balkanlanden.

De belegering van Wenen liep uit op een veldslag tussen de legers van de sultan en de Poolse koning Jan Sobieski die een gecombineerd Pools-Duits-Oostenrijks leger aanvoerde. De nederlaag van de Turken was een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis en leidde de ondergang in van het Ottomaanse Rijk.

Deze historische gebeurtenissen vormen het decor van het fascinerende romandebuut van de Turks-Nederlandse schrijver en journalist Erdal Balci, die in Istanbul woont, en zoon is van de eerste generatie gastarbeiders in Nederland. De hoofdthema’s van het boek zijn de zoektocht van zonen naar hun vaders, en vaders die getraumatiseerd zijn door de afwezigheid van hun zonen en slachtoffer zijn van de vrouwen in hun leven. Ze spelen ook een hoofdrol in het leven van de auteur. Hij kwam als jongen van elf naar Nederland vanuit het arme stadje Ardahan in het verre noordoosten van Turkije. Zijn vader was niet bij zijn geboorte, want was werkzaam in Nederland. Slechts drie weken per jaar zag hij zijn vader, wanneer deze met vakantie thuis was. De relatie met zijn vader was, ook na de gezinshereniging, voorgoed kapot. En net als Turkije zelf worstelde de auteur met een identiteitscrisis: oost of west; of allebei?

Balci weeft klassieke thema’s als de afwezige vader, machtsrelaties tussen man en vrouw, en in zijn woorden ‘het lot van de man, eeuwige speelbal van de vrouw’ subtiel en poëtisch in de verschillende verhaallijnen. Ontroerend is hoe hij de innerlijke strijd beschrijft van de uit Amsterdam gevluchte en in Wenen neergestreken hoofdpersoon Hendrik, een vioolbouwer. Ook hij is zijn zoon en vrouw kwijtgeraakt en probeert nu zijn leven zin te geven door een meesterwerk te creëren: een cello. De grote viool, die het echte verhaal van zijn schepper in hartverscheurende klanken weergeeft.

Het is een indringende en aangrijpende roman. Beeldend geschreven. En met een onverwacht einde dat aannemelijk maakt dat een mooie leugen soms dragelijker is dan de rauwe realiteit.

De mooiste leugen, Erdal Balci, De Bezige Bij Antwerpen, 263 blz. €19,95

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch