Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Koning Kuyt is in Turkije’

22 jun
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Dirk Kuijt is gisteren, op de eerste dag bij zijn nieuwe club Fenerbahçe, ondergedompeld in de heetgebakerde wereld van het Turkse voetbal. Een draaikolk van sport, passie en politiek.  “Wat is het mooi om deel uit te maken van Fenerbahçe”, zei de Katwijker in het Turks bij zijn presentatie. Even later moesten stewards hem in veiligheid brengen toen de fans hem wilden doodknuffelen op het veld.

Ruim 5.000 supporters verzamelden zich gisteren in het Şükrü Saracoğlu stadion in Istanboel om de komst van de Nederlandse aanvaller te vieren en aartsrivaal Galatasaray alvast met slogans en opschriften te waarschuwen voor het nieuwe wapen van de ‘Gele Kanaries’. Op een van de zelfgemaakte borden stond “Pas op Türk Telekom Arena (Galatasaray), Dirk Kuyt komt”.

“Kuijt, Kuijt, Kuijt, Olé, Olé, Olé”, zong de aanhang. Vrouwen hielden een zelfgeschreven bord omhoog met “Ik hou van jou Dirk Kuijt”. Er was ook een grote vlag met een afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de de moderne republiek Turkije en Fenerbahçe supporter.

En foto’s van Aziz Yilderim, de president van Fenerbahçe, die al sinds juli 2011 in voorarrest in de gevangenis zit. Hij is tot woede van de supporters door justitie als hoofdverdachte aangemerkt in het omkoopschandaal waarbij volgens het openbaar ministerie zestien clubs en 93 personen uit de voetbalwereld betrokken zouden zijn. De Fenerbahçe aanhang is ervan overtuigd dat de islamitische regeringspartij AKP verantwoordelijk is voor het proces. Het komplot zou tot doel hebben voorzitter Yilderim uit te schakelen en via stromannen de macht binnen de club over te nemen. De duizenden supporters scandeerden de naam van hun voorzitter en leuzen tegen de regering van premier Erdogan.

Derde Nederlander bij de achttienvoudige Turkse kampioen

Op tv schermen in het stadion waren onophoudelijk doelpunten van Kuijt te zien van de 51 die hij de afgelopen jaren bij Liverpool heeft gemaakt. Kuijt heeft een contract van drie jaar bij Fenerbahçe getekend. Na Pierre van Hooijdonk en Guus Hiddink is de spits de derde Nederlander bij de achttienvoudige Turkse kampioen.

De 31-jarige aanvaller uit Katwijk is als de verlosser binnengehaald en de verwachtingen zijn torenhoog gespannen. Gehoopt wordt dat Kuijt de prestaties van zijn vriend Pierre van Hooijdonk  kan evenaren. Die speelde twee seizoenen voor Fenerbahçe (2003–2005), maakte 32 doelpunten en beide seizoenen werd de club landskampioen. De sportkrant Fanatik plaatste drie foto’s van Kuijt bovenin de voorpagina met de kop ‘De koning is gekomen’. Hij wordt de ‘Hollandse ster’ genoemd en zijn transfer van Liverpool een ‘bom’ voor het nieuwe seizoen van Fenerbahçe. De ruim honderd jaar oude topclub miste vorig seizoen op een punt na de titel, maar won wel de Turkse cup.

Fans en media waren naar de luchthaven gekomen om hem en zijn vrouw Gertrude met bloemen en de geel-blauwe sjaal van zijn nieuwe club te verwelkomen.

De oud-Feyenoorder zei voor zijn komst naar Istanbul dat hij zich goed had laten informeren over Fenerbahçe. “Het is een prachtige club om mijn carrière voort te zetten.”

Kuijt was door zijn nieuwe werkgever goed ingefluisterd en zei alles wat de Fenerbahçe aanhang graag wilde horen. Nadat hij op zijn Turks op beide wangen was gezoend door vice-president Ali Yildirim ging iedereen stram in de houding staan. Een onwerkelijke stilte daalde over het stadion. Uit de luidsprekers klonk het trompetsignaal de ‘Last Post’ als eerbetoon aan de acht Turkse soldaten die  dinsdag sneuvelden bij een aanval van de Koerdische PKK. Zodra de laatste noten van de Last Post waren gespeeld, scandeerden de 5000 supporters diverse keren “Martelaren sterven niet”.

Dirk Kuijt zei getroffen te zijn voor het eerbetoon aan de gevallen soldaten. “Ik bedank alle supporters voor hun komst. En hoewel dit nog maar mijn tweede dag in Istanbul is, voel ik me nu al thuis. Ik kan niet wachten om met voetballen te beginnen”.

Hij bedankte ook president Aziz Yildirim in de gevangenis en zei zeker te weten dat hij met de steun van de supporters veel prijzen gaat pakken. Tot slot zei hij in het Turks: “Wat is het mooi om deel uit te maken van Fenerbahçe”.

Zwaaiend vertrok hij naar de kleedkamer om in zijn nieuwe shirt terug te keren op het veld en wat ballen het publiek in te trappen. De fotografen drongen zo ver naar voren dat een deel van de supporters Kuijt niet meer kon zien. Woedend werden de fotografen bekogeld met volle flesjes water. Steeds meer fans renden de grasmat op richting Kuijt. Stewards en andere beveiligers omringden Kuijt in groet haast en brachten hem snel in veiligheid door de spelerstunnel. De eerste vuurdoop zit er op voor de Nederlandse spits. Welkom in de heetgebakerde wereld van het Turkse voetbal.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch