Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije zet fazanten in tegen dodelijke teken

2 jun
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

7 doden in de afgelopen weken

in: Algemeen Dagblad

Istanbul – In de afgelopen weken zijn zeven Turken overleden aan inwendige bloedingen veroorzaakt door beten van besmette teken. Het gaat vooral om slachtoffers uit provincies aan de Zwarte Zee.

“De Krim-Congo-hemorragische koorts heeft weer de kop opgestoken dankzij het warmer wordende weer”, aldus de gouverneur  van de provincie Kastamonu. “We hebben een groot aantal patienten dat behandeld wordt voor de ziekte”.

Het gaat om een virusziekte die overgebracht wordt door teken en waartegen geen vaccin bestaat. Een beet van een besmette teek kan dodelijk zijn als de teek niet snel wordt ontdekt en het slachtoffer te laat naar een ziekenhuis gaat.

Behalve waarschuwingen aan burgers om voorzichtig te zijn, gaan de autoriteiten in de strijd tegen de teken nu een ongebruikelijk wapen inzetten. Zeker 10.000 fazanten, die in de provincie Samsun zijn gefokt, zullen worden vrijgelaten in de provicies die door het virus zijn getroffen.

In 2008 stierven in Turkije circa 20 mensen aan deze ziekte die gepaard gaat met hoge koorts, spierpijn, overgeven, en inwendige bloedingen. De zes jaar daarvoor stierven zeker 114 mensen, vooral herders, boeren en werknemers in slachterijen.

Het verspreidingsgebied van de teek breidt zich steeds verder uit. De teek komt vooral voor in het noorden van Oost-Turkije.

De naam Krim-Congovirus is ontleend aan de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. In 1956 werd de kwaal ontdekt in Belgisch Congo.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch