Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Interactieve lezing over Turkije van Marc was top!

15 mei
2012
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Ieder jaar maakt een groep leden van de Leidse Studentenvereniging Minerva een zogenaamde Academische Reis, die ze wordt aangeboden door de Academische Commissie. In 2012 was voor de bestemming Istanbul gekozen: niet alleen leek de stad een perfecte mengeling tussen de Oosterse en Westerse culturen, 2012 is ook het jaar waarin de 400 jarige diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije worden gevierd.

Naast een bezoek aan de Kadir Has universiteit en een verzekeringsaanbieder stond een afspraak met Turkije correspondent Marc Guillet op het programma. Velen van ons hadden hoge verwachtingen van deze bijeenkomst: om de stad écht te begrijpen leek het onontbeerlijk om een Nederlander te spreken die volledig in het leven van Istanbul is geïntegreerd. Bovendien hoopten we door met Marc te spreken het politiek correcte sfeertje waarin veel Turken onze vragen hadden beantwoord te kunnen omzeilen.

Nadat Marc ons op de Galatabrug had opgevangen nam hij ons mee naar één van de gezellige cafeetjes onder de brug. De zonsondergang over de Gouden Hoorn van Istanbul bood een geweldig decor voor Marcs interactieve lezing.

Na een korte introductie bood hij ons de gelegenheid om onder het genot van een Turks biertje alle vragen te stellen die we maar konden bedenken. De onderwerpen wisselden elkaar veel af: niet alleen kwamen er vragen over de Turkse diplomatieke verhoudingen, de mate van democratisering van de Turkse politiek en het Turkse rechtssysteem, maar ook over Marcs carrière als journalist, het leven in Istanbul en de rol van de Islam in het dagelijks leven.

Op elke vraag die we stelden kregen we uitgebreid antwoord. De dames waren erg tevreden met de gedragsadviezen die Marc gaf om vervelende Turkse mannen in de Bazaar te weren: geen oogcontact zoeken en stug doorlopen vormt een culturele code die in Leiden als onbeleefd wordt beschouwd maar in Istanbul goed bleek te werken.

Hoewel we die dag een erg druk programma chter de rug hadden wist Marc de groep erg te boeien en bleven de vragen komen, met name omdat Marc het gesprek erg dynamisch wist te houden en over veel onderwerpen interessante en humoristische anekdotes paraat had.

Na twee uur namen we afscheid, de zon was inmiddels achter één van de heuvelen verdwenen, om ons te verplaatsen naar één van de restaurantjes die Marc ons had aangeraden. Er werd nog lang nagepraat over de enorme hoeveelheid informatie die we hadden verkregen: elk interessegebied was voorbijgekomen.

Marc, bedankt voor je gastvrijheid en je openheid! Het gesprek ging werkelijk alle kanten op, maar op alle vragen had je een antwoord. Het was een topavond!

Verslag lezing correspondent Marc Guillet in Istanbul op 25 april 2012, tijdens de Academische reis van LSV Minerva

One Comment

  1. Livia Lablans schreef:

    Namens het HCG Turkije ontzettend leuk dat het een mooi bezoek is geweest aan Istanbul en dat jullie een leuke meet & greet hebben gehad met Marc Guillet! Groetjes van Livia

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch