Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije wantrouwt bedrijfsinvasie Iran

1 mei
2012
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Een recordaantal Iraanse bedrijven vestigt zich in Turkije. Komen ze om mee te doen aan de Turkse succeseconomie of om sancties te omzeilen?

Zeker 590 Iraanse bedrijven hebben zich vorig jaar in Turkije gevestigd, een groei van 41% vergeleken met 2010. In januari stond de teller alweer op 63, meer dan enig ander land. En drie grote Iraanse banken hebben het verzoek ingediend om vestigingen in Turkije te openen.

Het is op zich best begrijpelijk dat Iraanse banken hun heil in Turkije zoeken: het gaat om twee buurlanden en de Turkse economie heeft een stormachtige groei doorgemaakt. Maar de aantallen bedrijven die nu de oversteek maken, staan niet in verhouding tot het handelsvolume van bijna $3 mrd in niet-olieproducten tussen de buurlanden.

In Turkije groeit daarom de verdenking dat de Iraanse bedrijven hun land helemaal niet aandoen wegens het aantrekkelijke economische klimaat, maar dat het in een aantal gevallen gaat om mantelorganisaties die worden opgezet om te helpen bij het omzeilen van de economische strafmaatregelen van de VN, de VS en de Europese Unie.

Per 1 juli worden nieuwe Europese sancties van kracht die aankopen van olie en olieproducten uit Iran naar de EU verbieden. De 27 lidstaten hebben bovendien maatregelen afgekondigd tegen de Iraanse centrale bank, die Iraanse oliebetalingen afhandelt.

Het westerse olie-embargo is een reactie op de onwil van Teheran om opening van zaken te geven over het omstreden nucleaire programma. De islamitische republiek onderstreept dat het gaat om het ontwikkelen van atoomtechnologie voor vreedzame doeleinden. Washington, Brussel en Israël hebben sterke vermoedens dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom.

De Turkse autoriteiten zit de snelle groei van de Iraanse bedrijven niet lekker. Als er via Turkije sancties worden ontdoken, kan dat leiden tot een aanvaring tussen Turkije en zijn Navo-bondgenoten. Het land is bovendien sinds 1999 kandidaat voor het EU-lidmaatschap en wil de toch al moeizame relatie met zijn belangrijkste handelspartner niet verder laten verslechteren.

Premier Erdogan heeft vorige maand tijdens zijn bezoek aan Teheran gezegd dat ‘niemand het recht heeft een ander te straffen als gaat om het ontwikkelen van kernenergie, op voorwaarde dat het is bedoeld voor vreedzame doeleinden’.

Daarom voldoet Ankara morrend aan de druk uit Washington om minder olie te importeren uit Iran. Kortgeleden kondigde de Turkse nationale oliemaatschappij Tüpraş aan dat het zijn olie-importen uit Iran met 20% zou verminderen. Ze gaat nu meer olie kopen in Libië, op de ‘spot market’, en in Saudi-Arabië, aldus de Turkse energieminister Yildiz.

Maar daarin schuilt voor de regering een gevaar. Premier Erdogan moet immers ook rekening houden met de anti-Amerikaanse gevoelens in zijn eigen land. Bijna de helft van de Turken ziet de VS als de belangrijkste bedreiging voor Turkije. Slechts 3% ziet Iran als een bedreiging, bedrijfsinvasie of niet.

One Comment

  1. Ihsan schreef:

    Het is ook interessant om te zien om welke bedrijven het gaat. Het zouden namelijk ook heel goed Azerbeidzjaans-Iraanse bedrijven kunnen zijn die vanuit noordwest Iran sowieso afhangkelijk zijn van de handel met Turkije. Als er een handelsstop komt tussen Iran en Turkije zal dit de Azeri’s in Iran het hardst raken, zij hebben voor zichzelf nu juist een aardige positie gecreerd in de afgelopen jaren door de handel met hun taalverwanten in Turkije. De VS zal daarmee trouwens geen problemen hebben, aangezien ze zelf vol in het offensief zitten om de Azeri’s tegen de Iraanse regering op te zetten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch