Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ex-Tourwinnaar Jan Janssen (71) over de Bosporus

1 mei
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Istanbul – “Ik heb heel wat gezien in mijn leven, maar dit is magnifiek man! Heel bijzonder om over de Bosporusbrug van Europa naar Azië te fietsen”, zegt Jan Janssen (71), die in 1968 de eerste Nederlandse winnaar was van de Tour de France.

Hij heeft zijn ogen uitgekeken. Het is zijn eerste bezoek aan Istanboel. “Ik ben afgestapt om foto’s te maken”, aldus de voormalig beroepswielrenner. Hij fietst gemiddeld nog 180 km per week, maar over de 15 km van de Eurasia Cycling Tour zegt hij: “Ik heb het toch een beetje onderschat. Er zitten een paar klimmetjes en ik dacht dat het vlak zou zijn. Nou begrijp ik ook dat ze hier in Istanbul niet graag willen fietsen”.

Veel Nederlanders die meededen aan de fietstocht over de Bosporus wilden met de bekende Nederlander op de foto. Hij voldoet nog steeds aan ieder verzoek om een kiekje en geniet zichtbaar van de belangstelling.

Dat gold ook voor de Rotterdamse singer/songwriter Joan Franka (21), die voor het begin van de fietstocht een concert gaf en Nederland over enkele weken vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. Allerlei Nederlandse en Turkse deelnemers aan het fietsevenement wilden een foto met haar. Franka is in Turkije ook bekend omdat ze half Turks is. Ze zei het ‘erg spannend’ te vinden om mee te doen aan het songfestival. Ze zong haar winnende liedje ‘You and me’ nog een keer, en had deze keer maar één veer van haar indiaanse hoofdtooi in haar haar.

De Eurasia Cycling Tour was een initiatief van het Nederlandse consulaat in samenwerking met de gemeente Istanboel als onderdeel van de viering van 400 jaar diplomatieke en vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Een kleine 800 fietsers mochten de Bosporusbrug over in het kielzog van de professionele renners die de laatste etappe fietsten van de jaarlijkse Turkse wielerronde.

Daniel Stork, de cultureel attaché van het Nederlandse consulaat in Istanboel en de coordinator van het fietsevenement, zegt: “Dit soort activiteiten zijn een goed begin om een fietsbewustzijn te laten ontstaan in Istanboel, waar de meeste mensen dagelijks uren vast staan in het verkeer en waar alternatief en milieuvriendelijk transport nodig is.”

Jan Janssen heeft goede hoop dat steeds meer Turken de Nederlandse fietscultuur de komende tijd gaan omarmen. Als ondernemer ziet hij al kansen: “Ik hoop hier over een paar jaar mijn fietsen te gaan verkopen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch