Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

First lady met killer heels én hoofddoek

19 apr
2012
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

in: Algemeen Dagblad

Hayrünissa Gül steelt de show met sexy schoenen

ook in: Het Parool

onder de kop: ‘Hooggehakte Hayrünissa brengt ons in verwarring’.

Niet de plichtmatige toespraak van de Turkse president Abdullah Gül, maar de opvallende outfit van zijn echtgenote Hayrünissa blijven voer voor commentaren. Want mevrouw Gül, een conservatieve en praktiserende moslima, verscheen bij het saatsbanket met koningin Beatrix in sexy lakleren schoenen.

Het opzienbarende schoeisel van Hayrünissa Gül had hakken van zo’n 12 cm hoog en plateauzolen van 2,5 cm, waarschijnlijk van Louboutin of Yves Saint Laurent. Daarbij liet ze ongegeneerd haar blote voeten zien!

De hoofddoek, de hooggesloten jurk en bijbehorend jasje, plus lange rok in poedertint voldeden aan de algemene verwachtingen. Niet de opvallende accessoires, inclusief de doorgestikte ‘clutch’ handtas, van de ‘Lady Dior’ lijn van Christian Dior, waarmee ze een statement maakte en getuigde van haar persoonlijke stijl.

Al bij eerdere staatsbezoeken aan Groot-Brittannië en Duitsland vestigde de presidentsvrouw de aandacht op zich. Koningin Elizabeth keek in november vorig jaar met verbazing, en ook enigszins ongerust, hoe Hayrünissa Gül elegant en zonder enige aarzeling op de rode loper naar boven liep bij het bezoek aan Buckingham palace. De Turkse first lady liet zich kennen als een stiletto expert en had geen enkele moeite met haar ‘killer heels’, zoals de Britse pers het uitdrukte. Ze liep net zo gemakkelijk de trappen naar en in het paleis op als de koningin op haar degelijke ‘oma’ lakschoenen.

Twee maanden eerder trotseerde Hayrünissa op gigantische hoge hakken, net als op de Dam in Amsterdam, de kinderkopjes bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

Vragen dringen zich op. Hoe kan zo’n conservatieve, gehoofddoekte moslima het moderne Turkije vertegenwoordigen? Conservatieve moslima’s dienen toch zoveel mogelijk te bedekken?

De verbazing maakt duidelijk dat de Nederlandse beeldvorming over het land aan de Bosporus nog steeds niet helemaal juist is. Aan de andere kant is Turkije een complex land waar veel niet is zoals het op het eerste gezicht lijkt.

Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek, begon in 1923 met zijn politieke en culturele revolutie om van Turkije een modern Europees land te maken. Vrouwen kregen kiesrecht en hen werd aangemoedigd niet langer de islamitische hoofddoek te dragen, omdat die het symbool bij uitstek zou zijn van achterlijkheid en onderdrukking. Hij legde het land ook zijn opvatting op van een antigodsdienstig secularisme: de islam mocht niet langer invloed hebben op onderwijs, politiek en justitie. De hoofddoek werd in de tijd van Atatürk niet wettelijk verboden, maar zijn opvolgers begonnen steeds meer dwang uit te oefenen op de burgers om volgens een westerse levensstijl te leven. En hoofddoekjes werden in openbare gebouwen taboe verklaard.

Vrouwen en meisjes die toch voldeden aan de voorschriften uit de koran om hun haar te bedekken en ‘sluiers over hun boezem te dragen’ werden cultureel geïsoleerd.

Het stadsmeisje Hayrünissa, in 1965 geboren in Beşiktaş (Istanbul), liep later in haar leven ook tegen die discriminatie op. Toen ze moeder van drie kinderen was en in 1998 Arabische taal en letterkunde wilde studeren, mocht ze de universiteit niet betreden omdat ze een hoofddoek droeg. Ze diende een aanklacht in tegen de Turkse overheid bij het Europese Hof voor de Mensenrechten, maar trok die in 2002 terug om de politieke carrière van haar man niet te schaden.

Toen zijn AK partij Gül in 2007 voordroeg als presidentskandidaat blokkeerde het constitutionele hof  diens kandidatuur, omdat hij een praktiserende moslim is en zijn vrouw een hoofddoek draagt. De kiezers maakten dat verbod echter ongedaan.

Ruim 70 procent van de vrouwen in Turkije draagt een hoofddoek. Niet per definitie een teken van achterlijkheid, blijkt uit onderzoek. Steeds meer vrouwen met een hoofddoek zijn hoogopgeleid, ambitieus, succesrijk en heel modebewust. First lady Hayrünissa Gül is een rolmodel voor veel moslima’s. Niet alleen haar positie als vrouw van, maar ook als activiste voor vrouwenrechten en als voorbeeld hoe een vrouw met conservatieve normen en waarden ook een glamour girl kan zijn.

One Comment

  1. Anna Veldhoven schreef:

    Beste Marc, Al’s ik je zo mag noemen. Ik ga een week naar Istanbul en Merck jouw enthousiasme. Ik ben Nederlandse, hoofdredacteur en woon in Brussel. Bestaat er een site zoals out in Paris voor Istanbul? Ik blijf je volgen. Groetjes, Anna

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch