Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlands bedrijf verkoopt Turkije biogascentrale

26 mrt
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul

Het Nederlandse bedrijf BGP Engineers gaat in opdracht van de Turkse zuivelfabrikant Sütas de eerste grote biogasinstallatie aan Turkije leveren. Het gaat om een centrale in Karacabey bij Bursa voor het opwekken van 1,5 MW elektrische energie uit de mest van 18.000 koeien. Er is een investering mee gemoeid van € 3,5 mln.

BGP Engineers uit Uden, een bedrijf voor hernieuwbare energie, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering, gaat de installatie bouwen samen met Turkse en Nederlandse onderaannemers, waaronder BiogasPlus. Bestuursvoorzitter Willem Maaskant is opgetogen over de deal met Sütas. ‘Dit is een enorme doorbraak’, zegt hij, wijzend op het feit dat de vergisting van mest voor energieopwekking in Turkije nog in de kinderschoenen staat. ‘Er zijn alleen nog maar kleinschalige projecten in steden in ontwikkeling om huishoudelijk afval te hergebruiken voor energie.’

Modernisering agrarische sector

Net als bij de Nederlandse zuivelcoöperaties begint men ook in Turkije te werken vanuit de filosofie: ‘Wat van het land komt, moet terug naar het land’. De ontwikkeling en modernisering van de agrarische sector is een prioriteit van de Turkse regering. Investeringen worden met stimuleringsmaatregelen aangemoedigd. Volgens een rapport van Tübitak, het Turkse onderzoeksinstituut voor natuurwetenschappelijk onderzoek, kunnen er in Turkije de komende vijf tot tien jaar 1000 tot 2000 biogasinstallaties gebouwd worden, elk met een capaciteit van 500 kW. Samen voldoende voor de consumptie van elektriciteit van 2,5 miljoen huishoudens.

Turkije heeft een snelgroeiende economie en verstedelijking (ruim zeven van de tien Turken wonen in verstedelijkt gebied), en een steeds koopkrachtiger wordende bevolking. De consumptie van energie zal naar verwachting met gemiddeld 6% per jaar groeien tot 2023. Zeker 66% van het benodigde gas en circa 90% van de oliebehoefte moet worden geïmporteerd. Om in die groeiende energiebehoefte te voorzien, zijn er tot 2023 voor zeker $130 mrd investeringen nodig.

De Turkse overheid stimuleert sinds januari 2011 de productie van binnenlandse groene stroom met subsidies. De technologie voor de BGP-biogascentrale komt uit Nederland. De rest wordt lokaal in Turkije ingekocht.

Doorbraak

De productie van groene stroom wordt door de Turkse regering gestimuleerd. De eigenaar van een biogascentrale krijgt een gegarandeerde basisprijs voor de energie die het levert. Daarboven nog een bonus, omdat een deel van het materiaal voor de centrale van Turkse leveranciers afkomstig is.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch