Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ophef om symbool voor Turkse munt

3 mrt
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

In Turkije is ophef ontstaan over het symbool voor de nationale munt dat gisteren door de president van de Turkse centrale bank en premier Erdogan is gepresenteerd.

Het symbool voor de Turkse lira is de letter t met een dubbele opgaande streep, die het groeiende prestige van Turkije in de wereld moet verbeelden.

Het lijkt volgens de autoriteiten op een anker van een munt die ‘een veilige haven biedt’. Maar de oppositie is verontwaardigd en vindt dat het meer lijkt op het omgekeerde symbool van de Armeense dram en op de tweede voorletter van de voornaam van de premier, Tayyip. Vriend en vijand in Turkije noemt de premier Tayyip.

Symbool bekritiseerd

Volgens de CHP, de grootste oppositiepartij, is hiermee opnieuw bewezen dat premier Erdogan een ‘sultan’ wil zijn en in alle opzichten verheerlijkt wil worden. De voorzitter van de nationalistische MHP kritiseert het symbool als een ‘gedrocht’.

Erdogan trekt zich van de kritiek weinig aan. Volgens hem staat het teken voor ‘een land dat verjongt, weer in opkomst is en zegt “ik doe mee op het wereldtoneel”’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch