Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Islamitisch ‘Facebook’ weert ‘zondige’content

17 feb
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkse en Russische investeerders hebben tientallen miljoenen dollars uitgetrokken voor het opzetten van een islamitisch social netwerk naar het voorbeeld van Facebook. Binnen 5 jaar hopen ze 50 miljoen gebruikers te hebben voor de site die zij ‘Salamworld’ gaan noemen.

De bedoeling is dat jonge moslims en moslima’s met ‘Salamworld’ worden beschermd tegen vulgaire en zondige content, zoals die volgens de initiatiefnemers op Facebook te vinden is. “We willen niet dat onze jongeren allerlei ideeën tot zich nemen waarmee ze niet vertrouwd zijn”, zegt de islamitische ondernemer Abdulvahed Niyazov,  een van de eigenaars van de nieuwe site.

Beelden, opvattingen en levensstijl die in de ogen van de investeerders ‘haram’zijn, zullen worden geweerd van de site. Het Arabische begrip ‘haram’ betekent onrein, verboden. Het gaat in de islam zowel om handelingen als producten. Diverse erotisch getinte of van christelijke symbolen doorspekte video’s van Madonna worden bijvoorbeeld als zondig beschouwd en zullen op de site niet toegelaten worden. Er zal door de moderators van allerlei censuur worden toegepast om te voorkomen dat de moslimjongeren in aanraking komen met de ‘verderfelijke’ invloed van de westerse cultuur van genieten en maximale individuele vrijheid. De strenge sociale controle die typerend is in veel islamitische landen, zal ook voor de site gelden.

Moslims en hun waarden zijn ondervertegenwoordigd op internet, aldus ondernemer Niyazov uit Siberië. “We willen met Salamworld geen internetmoskee creëren maar een omgeving die ‘halal’ (rein) is voor moslims”. Ook de advertenties op de site zullen moeten voldoen aan islamitische criteria van wat toegestaan is. Het gaat niet om een dating site, maar om een platform om de islamitische cultuur en erfgoed te promoten.

Het hoofdkwartier van het islamitische ‘Facebook’ wordt gevestigd Istanbul. De site, in acht talen, wordt in juli gelanceerd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch