Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse vrouwen vermoord op Valentijnsdag

15 feb
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties
Blog

Istanbul – “Geen chocolade en bloemen; stop het geweld tegen vrouwen op Valentijsdag”. Met die leuze hebben Turkse vrouwen gisteren gedemonstreerd bij het nieuwste winkelcentrum in het centrum van Istanbul.

Huiselijk geweld is onderdeel van de Turkse patriarchale cultuur. Uit onderzoek blijkt dat in Turkije elke 10 minuten een vrouw wordt geslagen, geschopt, verkracht of op een andere manier lichamelijk wordt mishandeld. Er zijn eeuwenoude gezegdes die geweld tegen vrouwen goedpraten. “Een vrouw moet altijd met een stok op haar rug geslagen worden en een baby in haar baarmoeder hebben”. Andere zijn: “Een pak slag komt uit de hemel”, en “mijn echtgenoot kan me slaan en liefhebben”. Dat laatste stelt liefde en geweld gelijk in een huwelijk.

Volgens Nilüfer Narli, hoofd van de faculteit voor sociologie aan de Bahcesehir universiteit in Istanbul is er in Turkije een “subcultuur waarin vrouwen als tweederangsburgers worden behandeld en geweld wordt gebruikt om vrouwen te straffen en te controleren”.

Geweld tegen vrouwen en kinderen wordt in Turkije in het algemeen gezien als maatschappelijk aanvaardbaar, aldus Narli.

Turkije is trots dat het in vergelijking met veel EU-landen veel vrouwen in topposities in het bedrijfsleven, op universiteiten en in de rechterlijke macht heeft. Dat aantal blijft groeien door beter onderwijs en de ambitie van veel vrouwen om carriere te maken. Maar naarmate meer vrouwen succesvol zijn in het openbare leven neemt de jaloezie bij mannen toe. “Veel mannen hebben het gevoel dat hun autoriteit en mannelijkheid worden berdreigd”, aldus de sociologe.

Ondanks de vorderingen die gemaakt worden in het bewustzijn over vrouwenrechten, groeiende kritiek – ook in de media – op huiselijk geweld en de noodzaak van gelijkheid in relaties tussen mannen en vrouwen, is de vooruitgang helaas heel beperkt.

De kloof tussen mannen en vrouwen in Turkije op het gebied van onderwijs, kansen op de arbeidsmarkt, in de politiek, is nog steeds heel groot. Op de internationale ranglijst van het World Economic Forum staat Turkije nog steeds in de laagste regionen. Op nummer 115 van de 135 landen.

Minister Fatma Şahin van Gezin en Sociale Zaken doet er in samenwerking met vrouwenorganisaties, politie en justitie alles aan om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld en hun maatschappelijke positie te versterken. Het gaat helaas nog heel langzaam in de mannenwereld die Turkije is.

Op Valantijsdag werden twee vrouwen vermoord. Een 28-jarige man in Istanbul schoot zijn broers schoonzus dood. In Muğla werd de 19-jarige Yağmur Ç. doodgestoken door haar vriend terwijl ze Valantijnsdag aan het vieren waren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch