Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Aanklacht en arrestatiebevelen Turkse geheime dienst

11 feb
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: het Financieele Dagblad

Istanbul – De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül hebben vandaag spoedbreaad gehad met het hoofd van de geheime dienst MIT, Hakan Fidan, om een zware crisis te bezweren.

Die is ontstaan nadat een speciale aanklager, die onderzoek doet naar wat genoemd wordt ‘een stedelijk netwerk van de terroristische PKK’, arrestatiebevelen heeft uitgeschreven tegen vier functionarissen van de MIT, onder wie de voormalige baas Emre Taner. Zij worden verdacht van hulp aan Koerdische terroristen. Tevens is de huidige spionagebaas Fidan gesommeerd om om voor de aanklager te verschijnen in dezelfde zaak.

Een dergelijke ontwikkeling is ongehoord in Turkije. Volgens de wet op de Nationale Inlichtingendienst is toestemming van de premier nodig om ambtenaren te verhoren wanneer ze verdacht worden van strafbare feiten terwijl ze in functie zijn. Dat is echter in tegenspraak met het wetboek van strafrecht dat stelt dat het openbaar ministerie zonder permissie van wie dan ook ambtenaren kan verhoren als zij worden verdacht van misdrijven tegen de staatsveiligheid. Op grond van dat laatste artikel zijn tientallen officieren en andere ambtenaren achter tralies gezet in afwachting van hun proces. De meest prominente was voormalig stafchef  Basbug, die op 5 januari werd gearresteerd op verdenking van het leiden van een terroristische organisatie om de regering ten val te brengen.

Het ministerie van Justitie is onmiddellijk begonnen aan het formuleren van een amendement om te voorkomen dat nu ook spionnenbaas Fidan, een protégé van premier Erdogan, voor de aanklager moet verschijnen.

Het gonst van de speculaties over de achtergrond van deze opmerkelijke ontwikkelingen. Analisten zijn het er over eens dat er sprake is van een ongekende een machtsstrijd binnen en tussen politie, justitie, geheime dienst en regering.

Anti-regeringselementen binnen het politie- en justitieapparaat zouden wraak willen nemen voor de arrestatie van veel militairen. Zij zouden bovendien tegenstanders zijn van een politieke oplossing van de Koerdische kwestie en maken gebruik van de verontwaardiging die is ontstaan na het uitlekken van geheime onderhandelingen tussen de MIT en de PKK in Oslo.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch