Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Officieuze sancties uit Ankara

26 jan
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Turkije is woedend en zwaar beledigd. Het dreigt met allerlei zware strafmaatregelen als de Franse president Nicolas Sarkozy zijn handtekening zet onder de omstreden wet die het ontkennen van de Armeense volkerenmoord strafbaar stelt.

Premier Recep Tayyip Erdogan kritiseert de genocidewet als ‘discriminerend en racistisch’.  Hij beschuldigt Parijs van het aanwakkeren van antimoslimsentimenten om stemmen te winnen bij de verkiezingen in april en mei.

Turkije erkent wel dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden Armeense mannen, vrouwen en kinderen om het leven zijn gekomen, maar spreekt tegen dat het om een vooropgezet plan ging om de christelijke minderheid uit te roeien. Van een systematische etnische zuivering was geen sprake en het door Armenië genoemde aantal van 1,5 miljoen doden is zwaar overdreven, luidt de officiële Turkse versie van de moordpartijen. Als nazaten van het Ottomaanse Rijk voelen de Turken het als een aanval op hun ‘nationale eer’ dat de buitenwereld de misdaden definieert als genocide. Er zijn destijds  minstens evenveel moslims omgekomen, aldus Ankara.

Als kandidaat lid van de EU zal Turkije naar verwachting geen handelsembargo afkondigen tegen Frankrijk. Maar de regering zal burgerinitiatieven om Franse producten als auto’s, kleding, cosmetica en levensmiddelen te boycotten niet ontmoedigen.

‘De bilaterale handel ondervindt nu al schade’, aldus ondernemer Yilmaz Argüden, vice-voorzitter van de Turks-Franse Ondernemersraad.

Het handelsvolume tussen Frankrijk en Turkije is ruim €12 mrd. Daarvan is €6,5 mrd Franse export naar Turkije. Zeker 400 Franse bedrijven zijn actief in de snel groeiende Turkse economie. Hun investeringen in Turkije belopen meer dan €11,6 mrd.

De Armeense regering viert de nieuwe wet als een overwinning. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Edward Nalbandian: ‘Deze dag zal in goud geschreven worden, niet alleen in de geschiedenis van de Armeense en Franse vriendschap, maar ook in de annalen over de bescherming van mensenrechten wereldwijd.’

Het is echter een illusie te denken dat Turkije de tragedie van 1915 onder groeiende politieke druk van het buitenland zal erkennen als genocide. ‘De Armeense diaspora en intellectuelen stellen die erkenning als voorwaarde voor het normaliseren van de betrekkingen’, zegt professor Özer Sencar van het onderzoeksbureau MetroPoll in Ankara. ‘Ik denk niet dat dat haalbaar is. De kwestie zal sneller worden opgelost als zij wordt overgelaten aan historici.’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch