Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hoogste ex-generaal in Turkije in de gevangenis

7 jan
2012
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

ISTANBUL – De Turkse ex-generaal Ilker Basbug (68), die tot 2010 chef-staf was van de Turkse strijdkrachten, is gisteren gearresteerd en naar een zwaar bewaakte gevangenis overgebracht. Hij wordt beschuldigd van het leiden van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een staatsgreep.

Nooit eerder in de geschiedenis van Turkije werd zo’n hoge ex-generaal achter tralies gezet. Begin 2010 gelastte justitie de arrestatie van ruim 50 hoge militairen – inclusief generaals en admiraals – ook op verdenking van het beramen van een coup. Allen zouden banden hebben met Ergenekon, een geheim, ultra-nationalistisch netwerk.

Ex-generaal Basbug wordt ook verdacht van betrokkenheid bij het opzetten van 42 anti-regeringswebsites die de islamitische regering van premier Erdogan met geruchten en onjuiste berichtgeving moest destabiliseren.

Basbug heeft de beschuldigingen tegengesproken en ze ‘tragikomisch’ genoemd.”De chef-staf beschuldigen van het opzetten van een terroristische organisatie is de grootste straf die ze me kunnen geven”.

Het is geen geheim dat veel militairen geen voorstanders zijn van de huidige regering. Die komt namelijk voort uit de politieke islam. Abdullah Gül en premier Erdogan waren leiders van de Welvaartspartij die door de militairen in 1997 ten val werd gebracht en daarna werd verboden. Veel militairen en een groot deel van de media zijn ervan overtuigd dat premier Erdogan bezig is met een sluipende contra-revolutie tegen de hervormingen van de vader des vaderlands, Mustafa Kemal Atatürk. Die verbood de invloed van de islam op politiek, onderwijs en wetgeving, zoals die gold in het Osmaanse rijk.

Het leger heeft sinds 1960 vier staatsgrepen gepleegd. Onder druk van de Europese Unie is kandidaat-lidstaat Turkije bezig de politieke rol van de militairen terug te dringen. Een van de hervormingen is dat militairen nu ook door civiele rechters worden berecht.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch