Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Protesten van Koerden tegen ‘afslachting’

30 dec
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Koerdische politici en burgers in Turkije hebben woedend gereageerd op wat zij een ‘afslachting’ noemen die buiten de grensplaats Uludere werd aangericht door de Turkse luchtmacht. Winkeliers in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije sloten uit protest tegen de dood van 35 Koerden hun zaken.

In Yüksekova, aan de grens met Iran, en in Istanbul braken rellen uit tussen demonstranten en de politie. Een afgevaardigde van de Koerdische partij voor Vrede en Democratie (BDP) las daar een verklaring voor waarin de regerende partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK partij) van premier Erdogan verantwoordelijk werd gesteld voor de ‘afslachting’. De Koerdische demonstranten scandeerden slogans tegen de regering. De oproerpolitie regeerde met traangas en waterkanon op de betogers.

Leiders van de BDP zijn vertrokken naar het grensgebied met Irak waar 35 lijken in dekens gewikkeld lagen. BDP-voorzitter Selahattin Demirtas heeft een periode van drie dagen rouw afgekondigd.

Volgens de generale staf van de Turkse strijdkrachten hebben gevechtsvliegtuigen bijna een uur lang raketten afgevuurd op een groep die in het donker probeerde de grens tussen Noord-Irak en Turkije over te steken. Het gaat volgens de militaire verklaring om een gebied dat vaak wordt gebruikt ‘door de separatistische terroristische organisatie (PKK) om met lastdieren zware wapens, munitie en explosieven over de grens te brengen’. Er waren volgens de verklaring geen burgers in het gebied. De generale staf maakte tevens bekend over informatie te beschikken dat de PKK van plan was om grensposten van leger en politie aan te vallen als vergelding voor de recente verliezen die de organisatie heeft geleden.

Lokale politici en burgers benadrukken echter dat de slachtoffers smokkelaars van diesel, sigaretten en levensmiddelen waren. Het feit dat burgemeester Fehmi Yaman van Uludere bekendmaakte dat alle stoffelijke overschotten verbrand waren, lijkt erop te duiden dat ze vaten diesel smokkelden die in brand werden geschoten. Slechts een man heeft de aanval overleefd.

BDP-voorzitter Demirtas zei dat alle slachtoffers dorpelingen waren, onder wie middelbare scholieren. Hij noemde de raketbeschietingen op de groep ‘een duidelijke afslachting’. Hij citeerde de woorden die premier Erdogan eerder tot de Syrische president Assad richtte: “Een regering die haar eigen burgers afslacht heeft geen legitimiteit”.

De smokkelaars waren de Turkse grens al gepasseerd toen ze vlak bij hun dorp door soldaten terug werden gestuurd naar de Iraakse kant en gedwongen werden een ander pad te kiezen, aldus Demirtas. “De luchtaanvallen vonden plaats op het pad waarheen ze waren gestuurd”.

Rebellen van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) maken sinds 1984 gebruik van gewapende aanvallen op leger en politieposten, alsmede terroristische aanslagen op burgers. Zij eisen erkenning van hun taal, cultuur en identiteit. Daarnaast willen ze dat de centrale overheid meer financiele en bestuursbevoegdheden overdraagt aan de provincies en de steden. In de afgelopen 27 jaar zijn er ruim 40.000 doden gevallen.

Premier Erdogan zei in oktober dat hij de terroristen en hun infrastructuur zou vernietigen nadat er 24 soldaten waren gesneuveld bij aanvallen van de PKK. Sinds 2007 hebben de Turkse strijdkrachten herhaaldelijk bombardementen uitgevoerd op posities van de PKK in Nood-Irak.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch