Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse agenten mishandelen geboeide vrouw

13 dec
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Istanbul – In Turkije is grote verontwaardiging ontstaan over videobeelden waarop te zien is hoe twee agenten een vrouw op het politiebureau mishandelen zowel voor als nadat ze in de handboeien is geslagen.

Fevziye Cengiz (37) was in Izmir in een restaurant met haar echtgenoot, haar 8-jarige dochter en andere familieleden toen politieagenten in burger binnenkwamen en iedereen de persoonsbewijzen vroegen. Cengiz had haar persoonsbewijs in de auto laten liggen. Haar man vroeg toestemming het te gaan halen op de parkeerplaats.

Toen de echtgenoot weg was, sloeg een van de agenten haar van achter en schreeuwde: “Wil je niet meekomen kutwijf?”, aldus Cengiz. Ze werd naar de politieauto afgevoerd. Onderweg naar het politiebureau werd ze volgens haar verklaring constant geslagen.

Op de videobeelden is te zien dat er op het politiebureau een woordenwisseling is tussen de gearresteerde vrouw en de agenten. Een van de agenten geeft haar met zijn vlakke hand een paar klappen in het gezicht en de vrouw wordt door twee agenten met geweld tegen de grond gewerkt. Daar wordt ze in de handboeien geslagen. Een derde agent in uniform kijkt eerst toe en doet daarna het rolgordijn naar beneden in de hoop dat niemend iets ziet.

Daarna wordt de vrouw rechtop getrokken en slaat een van de agenten haar weer in het gezicht en trekt aan haar haar. De tweede agent slaat haar met beide handen tegelijk in het gezicht en grijpt haar bij de keel.

Tegen de drie agenten wordt nu een proces aangespannen wegens het ‘gebruik van buitensporig geweld’, omdat het slachtoffer een klacht bij de officier van justitie had ingediend. De agenten voeren als hun verdediging aan dat ze zich verzette tegen haar arrestatie, dat ze hen beledigde en hen had geslagen en met haar nagels had gekrabd.

De openbare aanklager heeft de vrouw aangeklaagd wegens het ‘verwonden en beledigen van een ambtenaar in burger’ en gevangenisstraf geëist van 2,5 tot 6,5 jaar. Tegen de agenten is een celstraf geeist van maximaal 18 maanden.

Het slachtoffer heeft het geluk dat de videobeelden van de mishandeling beschikbaar zijn gekomen. In zeker 80% van de gevallen waarin sprake is van politiegeweld zijn de beelden van de camera’s onvindbaar, aldus Metin Bakkalci, voorzitter van de Turkse vereniging voor mensenrechten. Uit onderzoek van zijn organisatie blijkt dat er sinds 2005 steeds meer excessief geweld door politie wordt gebruikt in Turkije.

Beelden van de mishandeling hier:

http://www.dha.com.tr/dhavideogaleri.asp?vid=243570

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch