Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Woede over lage straffen kinderverkrachters

4 nov
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Algemeen Dagblad

Istanbul

Het Turkse hooggerechtshof heeft de hoon over zich afgeroepen door 26 mannen lage straffen te geven voor de verkrachting van een 13-jarig meisje. Het juridische schandaal zegt veel over de manier waarop veel Turkse mannen op vrouwen en meisjes neerkijken.

Woede, verontwaardiging en kritiek krijgt het Turkse hooggerechtshof voor beroepszaken over zich heen.  De magistraten gingen akkoord met het controversiële vonnis van een rechtbank in Mardin dat de mannen alleen lage straffen verdienden, omdat het minderjarige meisje ‘had ingestemd met de sex’.

Het oordeel van het hof  is ‘onaanvaardbaar en verontrustend’, zei minister Fatma Şahin (voor famile en sociaal beleid). Haar collega minister voor onderwijs, Ömer Çelik, uitte zijn verontwaardiging op Twitter: ‘Een rechtssysteem dat niet in staat is om de rechten van een 13-jarig kind te beschermen, is incapabel om de grondwet na te leven’. Sebahat Tuncel van de Koerdische partij voor Vrijheid en Democratie veroordeelde het vonnis als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Het slachtoffer, waarvan alleen de initialen N.Ç. door Justitie zijn vrijgegeven, is van het dorp Derik, in het Koerdische zuidoosten van Turkije. In 2002, toen ze 13 jaar was, ontmoette ze twee vrouwen die haar als prostituee lieten werken. De 26 mannen die sex met haar hadden waren onderwijzers, politieagenten, ambtenaren, militairen, een werknemer van een bank, winkeliers, studenten en een dorpshoofd.

Goed gedrag

De rechtbank in Mardin veroordeelde de verdachten in januari wegens verkrachting en onwettige sex met een minderjarige. Zij kregen echter niet de minimumstraf van 10 jaar of meer, maar lagere straffen waarvan de hoogste 4 jaar en tien maanden was. In een toelichting op het vonnis verklaarde de rechtbank dat de mannen minder straf verdienden wegens ‘goed gedrag tijdens het proces’ en ‘omdat de minderjarige toestemming had gegeven’. De twee vrouwen die het slachtoffer aan de mannen hadden aangeboden voor betaalde sex kregen wel de maximum straf van 9 jaar. De reden daarvoor was het ‘verdorven leven van de twee vrouwen’, aldus de rechtbank.

 Het getraumatiseerde meisje kreeg al voor het vonnis een extra schok toen ze hoorde dat alle verdachten op vrije voeten waren gesteld in afwachting van het proces. Ze schreef een brief naar de toenmalige minister van justitie Cemil Çiçek waarin ze hem vroeg: ‘Wat zou u gedaan hebben als het uw dochter was geweest en niet mij?’

N.Ç. heeft na de verkrachtingen vier operaties ondergaan. Bovendien heeft ze haar naam veranderd, woont in geheim gehouden opvangtehuis voor mishandelde vrouwen en heeft haar middelbare schooldiploma gehaald door in het tehuis te studeren. Ze werkt in deeltijd en wil rechten gaan studeren of journalistiek.

Volgens Nazan Moroglu, advocaat bij het centrum voor vrouwen van de orde van adocaten in Istanbul, getuigt het vonnis van het eeuwenoude patriarchale systeem in Turkije waarin op vrouwen en meisjes wordt neergekeken. “Dat verklaart ook waarom geweld tegen vrouwen, vaak met dodelijke afloop, zo’n wijdverbreid probleem is in Turkije.”

Het ministerie van onderwijs zou volgens haar mensenrechten en menselijke waardigheid moeten opnemen in het lespakket vanaf de kleuterschool. Dat is de enige manier om de mentaliteit van de samenleving ten goede te veranderen. “Het is duidelijk dat onze familiestructuur niet de middelen heeft om deze waarden aan de kinderen te leren tijdens hun opvoeding”.

Geweld tegen vrouwen wordt in de media vaker aan de kaak gesteld dan vroeger, maar de nadruk ligt nog altijd op de slachtoffers en niet op de mannen die de vrouwen mishandelen of vermoorden, zo zegt de Istanbulse onderzoekster Nicole Pope, die een boek schrijft over huiselijk geweld en eerwraak. “Vrouwenhaat tiert nog steeds welig in politieke kringen en staatsinstellingen.”

De rechters in de zaak van de 13-jarige N.Ç. gebruikten bij hun vonnis de tekst van het wetboek van strafrecht van voor 2005, toen de wet op seksueel misbruik, geweld en verkrachting werd aangescherpt. Minister minister Fatma Şahin (voor famile en sociaal beleid) werkt al enige tijd aan een wetsvoorstel van 30 artikelen om nog zwaardere straffen te introduceren voor geweld tegen vrouwen. Dat wetsvoostel zal vandaag bij het kabinet worden ingediend. Şahin: “De nieuwe wet zal ook alle mogelijkheden tot verzachtende omstandigheden voor kinderverkrachters elimineren”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch