Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdische moeder Hatice werpt zich op zelfmoordterroriste

1 nov
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Istanbul

Om haar vier kinderen te redden heeft een Koerdische moeder haar eigen leven opgeofferd. Hatice Belgin (38) wierp zich bovenop een jonge vrouw die een gordel met explosieven wilde laten ontploffen in een drukke winkelstraat.

De bom ging alsnog af, maar met haar actie voorkwam Belgin een bloedbad. Nu kwamen er ‘slechts’ drie mensen, onder wie de moeder en de terroriste, om het leven, 21 anderen liepen verwondingen op. Ook drie van de vier kinderen van Hatice Belgin werden getroffen door scherven van de exploderende bom. Zij liggen in het ziekenhuis.

Veysel (16), de oudste van de drie, is nog steeds in kritieke toestand en ligt op de afdeling intensieve zorg. De zelfmoordaanslag had zaterdag plaats in de stad Bingöl, in het arme, vooral door Koerden bewoonde zuid-oosten van Turkije. Ook zijn zusje Ceylan (14) en zijn broertje Hazal (11) worden verpleegd in het grootste ziekenhuis van Bingöl.

Getuigen zeiden dat de moeder Hatice Belgin ingreep toen ze zag dat een jonge vrouw voor een speelgoedwinkel in de hoofdstraat van Bingöl de explosieven wilde laten ontploffen. Daar bevindt zich ook het lokale kantoor van de conservatief islamitische regeringspartij AKP van minister-president Erdogan.

De terroriste, die lid zou zijn geweest van de separatistische en verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) had nog veel meer mensen kunnen meeslepen in de dood, aldus de Turkse media. Toen Hatice Belgin rond lunchtijd de terroriste bezig zag met een verdachte gordel om haar middel, zou ze zich in een reflex hebben opgeofferd. De moeder deed met haar vier kinderen boodschappen voor het islamitische Offerfeest (Kurban Bayrami), dat komende zondag begint.

Minister Cevdet Yilmaz van Ontwikkeling, die de drie kinderen in het ziekenhuis bezocht, houdt nog een slag om de arm. Nadat hij was bijgepraat door gouverneur Mustafa Güvençer zei hij tegen de verzamelde media: ,,Nog niet alles is opgehelderd. Zeker is dat zij vele mensenlevens heeft gered, maar haar eigen leven daarbij heeft verloren. Het kan natuurlijk zijn dat ze tegen de terroriste is aangelopen of dat iets anders is gebeurd. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.’’

De politie ontdekte korte tijd later een tweede explosief onder een auto. Die bom kon worden ontmanteld. Burgemeester Serdar Atalay van Bingöl zei geschokt: ,,Zij die dit hebben gedaan, kunnen geen mensen zijn.’’

De Koerdische partij voor Vrede en Democratie (BDP), die algemeen wordt gezien als de politieke spreekbuis van de PKK, heeft de terroristische zelfmoordaanslag niet expliciet veroordeeld. Beide partijvoorzitters Selahattin Demirtas en Gültan Kisanak gaven een verklaring uit waarin medeleven werd uitgesproken met de slachtoffers. “We hebben nooit acties vergoelijkt die gericht waren op het beëindigen van mensenlevens, en dat zullen we ook nooit doen.”

De PKK heeft de afgelopen maanden het dodelijke geweld tegen politie, militairen en burgers opgevoerd. De escalatie van de oorlog tegen de Turkse staat en tegen gewone burgers, roept steeds meer weerstand op. Niet alleen van de Turken, maar ook van veel Koerden die in het verleden sympathie hadden voor de doeleinden van de PKK.

In Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten, wordt steeds meer openlijk kritiek geuit op het geweld van de PKK. “In het verleden werd zulke kritiek snel onderdrukt door de PKK”, aldus de expert Oral Calislar. En Ahmet Altan, hoofdredacteur van de anti-militairistische krant Taraf, haalde gisteren fel uit naar de PKK. “De PKK zei dat het vocht voor de vrijheid van de Koerden. Het vergt blindheid en achterlijkheid als je dat doet door onschuldige burgers te vermoorden.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch