Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wil onveilige huizen slopen om Turkije te beschermen tegen aardbevingen

1 nov
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft radicale maatregelen aangekondigd om illegaal gebouwde en onveilige huizen te kunnen slopen, ook zonder toestemming van de bewoners. Daarvoor in de plaats moeten aardbevingsbestendige huizen en kantoren worden neergezet.

Erdogan is vastbesloten drastisch op te treden, ook al kan dat zijn AK-partij veel stemmen bij de volgende verkiezingen kosten. ‘Het is beter stemmen te verliezen dan levens’, aldus de premier.

De reactie van de premier volgt op de zware aardbeving in de buurt van de steden Van en Ercis, in het zuidoosten van Turkije. Daarbij kwamen meer dan 600 mensen om het leven. Duizenden mensen zijn dakloos geworden. Zeker 2265 gebouwen, inclusief hotels en twee studentenflats, zijn ingestort. Minstens 60.000 mensen hebben op de een of andere manier schade opgelopen door de natuurramp, de ergste van de afgelopen tien jaar.

Premier Erdogan gaf toe dat zijn regering had gefaald in de eerste 24 uur na de ramp, als gevolg van een gebrek aan coördinatie. Hij noemde bouwondernemers die ondeugdelijke gebouwen neerzetten, ‘moordenaars’.

Analist Yavuz Baydar, die Van bezocht na de aardbeving, stelt dat de situatie vergelijkbaar is met die in 1999 na de aardbeving ten zuiden van Istanbul, waarbij zeker 20.000 doden vielen. Dezelfde chaos in de hulpverlening. Hetzelfde gebrek aan voorbereiding. ‘Nalatigheid, versterkt door fatalisme en corruptie’.

Vergeleken met de aardbevingen in Japan vallen er in Turkije gemiddeld 40 keer zo veel doden. Als een aardschok van dezelfde kracht in Japan had plaatsgevonden, zouden er volgens een berekening tien doden zijn gevallen.

Na de natuurramp van 1999 werd afgesproken dat nieuwe gebouwen zouden worden geïnspecteerd voordat de gebruikers ze mochten betrekken. Maar door corruptie en vriendjespolitiek komt daar in de praktijk weinig van terecht. Veel inspecteurs staan op de loonlijst van bouwbedrijven. Het grote aantal doden in Van is te wijten aan de relaties tussen gewetenloze bouwondernemers, lokale politici en bureaucraten, aldus journalist Mehmet Altan van de krant Star. ‘Zolang bouwondernemers politieke partijen financieren en zolang politici bouwvergunningen geven aan aannemers, zal het moeilijk zijn om aan dit moordenaarsnetwerk een eind te maken.’

Geschat wordt dat tussen de 40% en 60% van alle gebouwen in Turkije illegaal is. Serdar Inan, ceo van het grote bouwbedrijf Inanlar Construction, zegt tegen de krant Dünya dat er zeker 9 miljoen onveilige en illegale gebouwen moeten worden onteigend om Turkije aardbevingsbestendig te kunnen maken. Er zal volgens hem zo’n $ 450 mrd nodig zijn voor de onteigeningsplannen van premier Erdogan. Buitenlandse investeerders zullen daarbij nodig zijn, aldus Inan.

Gemakkelijk zal het niet worden. Het structurele probleem in Turkije is dat wet- en regelgeving vaak niet wordt nageleefd. Het parlement deed in 1997, 2000 en 2010 onderzoek naar de stand van zaken wat betreft de vorderingen op het gebied van aardbevingsbestendige gebouwen. Wat gedaan had moeten worden, was nog steeds niet gebeurd, zo luidde steeds de conclusie.

Minister Erdogan Bayraktar voor milieu en stedelijke planning heeft nu van de premier opdracht gekregen de huidige wet op het eigendomsrecht grondig te herzien. Nu is het nog zo dat een appartementengebouw niet kan worden versterkt of gerenoveerd zolang niet iedere eigenaar akkoord gaat. De wetgeving zal zo worden veranderd dat het ministerie bepaalt of een gebouw gesloopt, onteigend of gerenoveerd moet worden, ook al zijn de huiseigenaren tegen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch