Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse tv-zenders zamelen geld in voor slachtoffers aardbeving

26 okt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

(Blog) De Turkse nieuws-zenders NTV, Star, Kanal D, ATV, Fox, CNN Türk en Kanaltürk hebben de handen ineen geslagen om samen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in de buurt van Van. Kijk vanavond vanaf 22.30 uur Turkse tijd. Informatie daarover en hoe je geld kunt overmaken staat hier http://bit.ly/v1f2pg

Het straatarme zuidoosten van Turkije, dat voornamelijk wordt bewoond door Koerden, werd zondagmiddag getroffen door een aardschok van 7,2 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen zeker 596 mensen om het leven, onder wie 61 leerkrachten. Ruim 2600 anderen liepen verwondingen op. Tienduizenden zijn dakloos geworden. Het totale aantal ontheemden is onduidelijk. Zeker 60.000 mensen hebben op de een of andere manier schade opgelopen door de natuurramp, de ergste van de afgelopen tien jaar. De daklozen vrezen de naderende winter, die meestal duurt van november tot april. Velen zijn bang dat ze zullen doodvriezen in de tenten die ze van hulpverleners krijgen.

De regering van premier Erdoğan, die maandag nog elke hulp vanuit het buitenland afwees, omdat Turkije de reddingswerkzaamheden en de hulpverlening ‘op eigen kracht wel aankan’, heeft dinsdag de hulp ingeroepen van circa 40 landen, waaronder van Israël. Nederland zal 500.000 euro geven. De Turkse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, zal het geld besteden aan tenten, slaapzakken en dekens.

Japan en Israël waren twee van de andere landen die onmiddellijk reageerden op het verzoek om internationale assistentie. De ambassade van Japan in Ankara kondigde aan dat het Japanese International Cooperation Agency $400.000 zou overmaken en tenten zou sturen. Israel stuurde zeven prefab huizen en tenten. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Kazachstan, Qatar en Jordanië waren enkele van de andere landen die meteen reageerden. Koning Abdullah van Saudi Arabië heeft aangekondigd $50 miljoen te schenken.

Premier Erdoğan gaf toe dat zijn regering had gefaald in de eerste 24 uur na de ramp. Hij weet deze fouten aan een gebrek aan coördinatie. In een toespraak tot de parlementsfractie van zijn AK partij onderstreepte hij dat de situatie nu bijna geheel onder controle is. En hij noemde bouwondernemers die ondeugdelijke huizen bouwen ‘moordenaars’.

Hij verweet de media dat ze de problemen wat betreft een gebrek aan middelen voor de slachtoffers overdrijven. In totaal is er voor een bedrag van 10 miljoen Turkse lira (4 miljoen euro) naar het rampgebied gestuurd. De Turkse Rode Halve Maan heeft volgens de premier 17.836 tenten gestuurd. Deze konden echter niet eerlijk worden verdeeld onder de slachtoffers wegens een gebrek aan coördinatie. Daarnaast zouden er 60 prefab huizen en 66.760 dekens naar het grensgebied met Iran zijn getransporteerd.

De hulporganisatie Kızılay (Rode Halve Maan) liet weten dat 17 van haar trucks met hulpgoederen naar Van zijn geplunderd. Tijdens een live verslag op NTV kon heel Turkije zien hoe een vrachtwagen werd leegreroofd. Zie hier de beelden http://bit.ly/vcwxlU

Verslaggever Mehmet Ali Birand zag met eigen ogen hoe hulpgoederen geplunderd werden in Erciş, de zwaarst getroffen stad. Ook hoe bang hij was en moedeloos bij het zien van deze beelden. Hij vraagt zich af of er nu wat gaat veranderen. Naar zijn oordeel helemaal niets. Er zullen op dezelfde plaatsen weer ondeugdelijke huizen worden gebouwd. Waarom? “Omdat een mensenleven hier niet telt”. Lees zijn verslag hier http://bit.ly/umohi5

Op sociale media zoals Twitter wordt er terecht op gewezen dat dit soort fatalisme en zelfhaat ook niet zullen helpen. Het is beter om de bouwinspecteurs niet langer door de bouwbedrijven te laten betalen, maar er onafhankelijke controleurs van te maken die aannemers echt op de vingers kijken.

Ik vind het in ieder geval hartverwarmend om te zien dat allerlei Turken en buitenlanders die in Turkije wonen meteen in actie zijn gekomen om geld en hulpgoederen in te zamelen. Van scholen en buurtbewoners, tot de MEF International school in Istanbul en de Istanbulse afdeling van de expat organisatie Internations.

Rockbands doen ook een duit in het zakje. Zo zal er zondag in Istanbul een rockfestival worden gehouden waarvan de opbrengst is voor de slachtoffers van de aardbeving. In het Maçka Küçükçiftlik Park, vlakbij het Beşiktaş stadion. De deuren gaan open om 10:00 uur en de kaartjes kosten 20 TL (8 euro).

Met bands als REDD, Mor ve Ötesi, Duman, Ayşe Saran- Murder King, en vele andere.

Meer informatie (in het Turks) op deze website

http://www.vanicinrock.org/

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch