Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije valt binnen in Irak

20 okt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Turkse elitetroepen zijn gisteren de grens met Noord-Irak overgestoken bij een operatie die bedoeld was als vergelding voor aanvallen van Koerdische PKK-rebellen. Bij de achtervolgingsactie van de Turkse militairen, die luchtsteun kregen van bommenwerpers, zouden minstens 20 Koerdische rebellen zijn gedood.

Turkse commando’s landden met helikopters in het bergachtige noorden van Irak. Dat gebied is een uitvalsbasis van de rebellen van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), een organisatie die strijdt voor zelfbestuur van Koerdistan en opereert in het voornamelijk door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

Artilleriegeschut aan de Turkse kant van de grens beschoot gisteren onophoudelijk steunpunten en schuilplaatsen van de PKK. Het grensoverschrijdende offensief volgt op aanvallen van PKK-rebellen gisterochtend op legerposten in de grenstreek, waarbij 24 militairen omkwamen en er 18 gewond raakten. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten namen er ‘250 tot 300 geïnfiltreerde terroristen deel aan de aanvallen op acht locaties’. Het was de bloedigste gecoördineerde aanval sinds jaren van de PKK

Premier Recep Tayyip Erdogan zegde een bezoek aan Kazachstan af voor spoedberaad met de legerstaf. Hij zei dat Turkije ‘nooit zal buigen voor gewapende aanvallen van binnen of van buiten’. Erdogan beschuldigde buitenlandse krachten ervan de PKK te steunen, maar hij noemde geen namen. Verder maakte hij bekend dat de Turkse strijdkrachten waren begonnen met een strafexpeditie tegen de PKK in Noord-Irak.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton kwam meteen met een steunbetuiging aan Turkije en de gesneuvelde militairen. ‘Ik was geschokt door de schandelijke terroristische aanvallen in Turkije door de PKK.’ Zij onderstreepte dat de EU Turkije steunt in de strijd tegen het terrorisme. De EU en de VS beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. Ook de NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en de Amerikaanse president Barack Obama gaven verklaringen uit waarin steun werd uitgesproken voor het Turkse vergeldingsoffensief.

De PKK-aanvallen van gisteren zijn onderdeel van een nieuwe escalatie van het PKK-geweld dat begon op 14 juli met een hinderlaag in de buurt van Diyarbakir. Daarbij stierven dertien soldaten. Op dezelfde dag nam een Koerdisch congres van 850 politieke, religieuze en ngo-leiders een verklaring aan waarin zij ‘democratisch zelfbestuur’ uitriepen voor de Koerden van Turkije (circa 18% van de bevolking).

De aanleiding voor het nieuwe offensief van de PKK is onduidelijk. Diverse Turkse analisten vermoeden dat het afbreken van de geheime onderhandelingen tussen de PKK en de Turkse geheime dienst MIT, op last van premier Erdogan, de reden is voor het oplaaien van het geweld.

Massoud Barzani, de president van Iraaks Koerdistan, veroordeelde het geweld gisteren. ‘Deze acties zijn in strijd met de belangen van het volk van Koerdistan. Wij roepen op tot een onmiddellijke beëindiging van de aanvallen.’

Turkije viel Noord-Irak voor het laatst in 2008 binnen. Toen waren er 10.000 militairen in het gebied actief. Op dit moment zijn zo’n 500 Turkse militairen in Iraaks Koerdistan actief.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch