Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nipte zege redt Turkije en Hiddink

12 okt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: AD Sportwereld

Winst op Azerbeidzjan (1-0) geoeg voor plek in play-offs

Turkije heeft de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen ‘broederland’ Azerbeidzjan (waar ze een Turks dialect spreken en ook moslim zijn) met hangen en wurgen gewonnen: 1-0. Daardoor eindigde de equipe van bondscoach Guus Hiddink als tweede in groep A, ten koste van België. Turkije kan via de play-offs alsnog proberen een EK-ticket te bemachtigen.

Istanbul – ,,Ik moet mijn spelers een compliment geven, want we zijn op de tweede plaats gekomen, die we wilden,” zei een blije bondscoach Guus Hiddink na de nipte zege op Azerbeidzjan. ,,Dat was niet gemakkelijk in een groep met Duitsland, België en Oostenrijk. We haalden vier punten tegen Belgie, dat een opkomend en sterk voetballand is. Bovendien zijn er al maanden problemen in het Turkse voetbal (omkopingschandaal, red.) en dan is het niet gemakkelijk voor de spelers. We hebben geen kansen weggegeven en we hebben ons doel, de play-offs, bereikt. We zijn heel benieuwd naar de loting (morgen in Krakau, red.).”

Hiddink benadrukte dat alle landen die als nummers twee naar de play-offs gaan, sterke tegenstanders zijn. Om succes te hebben ‘moeten we onze emoties beter controleren’. ,,Natuurlijk moeten ze met passie spelen, maar emotie kan ook contraproductief zijn. We creëerden tegen Duitsland drie hele goede kansen, maar aan de andere kant verlieten onze spelers hun posities en zij maakten doelpunten met counters. We moeten naar een hoger niveau om beter te presteren op internationaal niveau. Tot nu toe hangt het succes af van te weinig spelers zoals Burak Yilmaz, die een paar hele belangrijke goals heeft gemaakt.”

De ‘broeders’ uit Azerbeidzjan – nummer 98 op de FIFA wereldranglijst – hadden zich in het eerste treffen in 2010 ontplooid als de plaaggeesten van grote broer Turkije, toen ze tot ieders verrassing met 1-0 wonnen in Baku. Hiddink noemde die nederlaag toen ‘één van de slechtste dagen uit mijn carrière’.

Hoewel Azerbeidzjan al lang was uitgeschakeld, probeerden de mannen van Berti Vogts wel te voetballen en deden zij hun sportieve plicht in de krachtmeting met Turkije. De Azeri probeerden mee te doen en aan te vallen, maar die open houding leidde de nederlaag in tegen de favoriete Turken. Na een uur maakte Burak Yilmaz de verlossende 1-0.

Het avontuur van Guus Hiddink in Turkije is daardoor nog niet voorbij. De Achterhoeker behoudt zelfs uitzicht op deelname aan zijn vijfde eindtoernooi. Bij het begin van de wedstrijd werd hij gisteravond echter uitgefloten door de kritische Turkse fans.

Berti Vogts had slechts complimenten voor de Nederlandse bondscoach: ,,Ik weet dat Hiddink zwaar onder vuur ligt in Turkije, maar hij is een van de beste trainers ter wereld en hij heeft een jong en goed team geformeerd, waar we nog veel van gaan horen.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch