Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Naakte vrouw met mes in de rug beroert Turken

11 okt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Istanbul – Een naakte vrouw met een bebloed mes in de rug op de voorpagina van de krant gaat zelfs veel Turken te ver. Ze zijn heel wat gewend. Want halfnaakte vrouwen, in lingerie, badkleding of ‘betrapt’ in sjieke nachtclubs, zijn elke dag te vinden in de meeste Turkse kranten.

Maar de onbewerkte foto van de vermoorde Şefika Etik (38), wier levenloze ogen de lezers van de krant Habertürk aanstaren, brengt journalistiek Turkije in rep en roer. Allerlei mannelijke columnisten reageren verontwaardigd. Ze spreken er schande van ‘omdat dit de kwaliteit van de Turkse journalistiek nog verder omlaag haalt’.

Hoofdredacteur Fatih Altayli toont totaal geen berouw en zegt dat hij het gedaan heeft om de onverschilligheid en de hypocrisie over het toenemende geweld tegen vrouwen in Turkije aan de kaak te stellen. Lezers zouden al lang niet meer geschokt zijn door berichten over vrouwen die vermoord worden door hun echtgenoten. De foto was juist bedoeld om het publiek te schokken om zo dit maatschappelijke probleem aan de kaak te stellen.

‘Extreem primitief’, noemt professor Aslı Tunc (media studies) de argumenten van Altayli. “Dan zou je ook kinderporno moeten afdrukken om aandacht te vestigen op het misbruik van kinderen”.

Bovendien is Altayli zelf een sexistische macho die bekend staat om zijn vrouwvijandige uitlatingen. In een column schreef hij eens dat Eren Keskin, een advocaat die zich inzet voor vrouwenrechten, ‘het zelf verdient om verkracht te worden’.

Ondertussen blijft het aantal moorden op vrouwen in Turkije schrikbarend stijgen: in de eerste zes maanden van dit jaar al 100. Van 2002 tot 2009 zou het aantal moorden op vrouwen met 1400% zijn gestegen volgens het ministerie van Justitie. Dit weekend werden er twee vrouwen op gruwelijke wijze om het leven gebracht: een van hen werd 26 keer met een mes gestoken voor de ogen van haar kinderen.

Niet verwonderlijk dat vrouwen minder verontwaardigd zijn over de inbreuk op de privacy van de vermoorde vrouw op de voorpagina. Serpil Sancar, die aan het hoofd staat van de afdeling voor vrouwenstudies van de universiteit van Ankara, zegt: “Ik denk niet dat het tonen van de werkelijkheid slecht is. Het zien van bloed zet het geweten in beweging”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch