Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije kiest voor ramkoers met Syrië

6 okt
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Turkije en andere landen gaan door met het aanscherpen van sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De veto’s van China en Rusland van maandagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kunnen daarin geen verandering brengen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd. ‘Er kan geen rechtvaardiging zijn voor het doden van weerloze burgers’, zei de regeringsleider.

In de ontwerpresolutie, die ingediend was door Europese landen in de Veiligheidsraad, werden Damascus nadere strafmaatregelen in het vooruitzicht gesteld als het niet onmiddellijk zou stoppen met het militair onderdrukken van de protesten van burgers.

De AK-regering van Erdogan heeft al een wapenembargo ingesteld tegen Syrië en meerdere scheepsladingen en vliegtuigen met wapens voor Syrië onderschept. ‘De verwachting is dat premier Erdogan meer sancties zal afkondigen bij zijn bezoek aan een van de opvangkampen voor Syrische vluchtelingen’, zegt Saban Kardas van de TOBB-universiteit in Ankara. Erdogan zal de vluchtelingen aan de grens met Syrië naar verwachting in het weekeinde of begin volgende week bezoeken.

Duidelijke waarschuwing
Alles wijst erop dat Turkije op ramkoers ligt met het regime in buurland Syrië. Woensdag zijn de Turkse strijdkrachten begonnen aan oorlogsoefeningen, die negen dagen gaan duren, in de provincie Hatay, aan de grens met Syrië. ‘Dat betekent niet dat Turkije zich voorbereidt op oorlog’, aldus Kardas. ‘Maar het is een duidelijke waarschuwing aan het adres van Assad dat Turkije de kant heeft gekozen van de oppositie.’

Als belangrijk buurland van Syrië en kandidaat van de Europese Unie wil de regering van Turkije dat haar sancties aansluiten bij die van de EU en die versterken, zegt Veysel Ayhan van de Abant Izzet Baysal-universiteit in Bolu. ‘Het gaat erom het regime te isoleren en de oppositie op alle mogelijke manieren te helpen’, aldus de academicus, die internationale betrekkingen doceert en een Midden-Oostenexpert is.

Militaire interventie uitgesloten
‘Ik verwacht dat Erdogan sancties zal instellen die vooral Assad zelf, zijn naaste adviseurs en de hoge militairen die verantwoordelijk zijn voor het doden van burgers, zullen treffen. Zoals het bevriezen van bankrekeningen of het instellen van een zwarte lijst met Syriërs die een reisverbod krijgen. Maar een militaire interventie acht ik uitgesloten’.

Turkije wil niet zo ver gaan als het sluiten van de 820 kilometer lange grens met Syrië. Het moet voorzichtig opereren, want ‘alle export naar het Midden-Oosten over de weg gaat via Syrië’, zegt Hasan Kanbolat, directeur van het Center for Middle Eastern Strategic Studies in Ankara. ‘Gedacht wordt aan acties die alleen het regime treffen, niet de burgers.’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch