Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije stelt wapenembargo in tegen regime in Syrië van president Assad

27 sep
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Turkije heeft een algeheel wapenembargo ingesteld tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Dat blijkt uit de bekendmaking in het weekeinde van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dat de Turkse marine een Syrisch schip in de Middellandse Zee dat wapens vervoerde, heeft onderschept en de wapens in beslag heeft genomen.

‘Toekomstige wapenleveranties via de lucht, over land of over zee zullen door Turkije worden tegengehouden en in beslag worden genomen’, aldus Erdogan in New York, waar hij deelneemt aan de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties.

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden enkele maanden geleden een wapenembargo en andere strafmaatregelen in tegen Damascus. Turkije, een buurland en tot voor kort belangrijke bondgenoot van Syrië, voerde de sancties geleidelijker in, in de hoop dat Assad democratische hervormingen zou invoeren.

Afgelopen weekeinde werden ook nieuwe sancties van de EU en Zwitserland tegen het Syrische regime van Bashar al-Assad van kracht. Het gaat om een boycot van de oliesector, een verbod op investeringen, een verbod op het leveren van bankbiljetten aan de centrale bank van Syrië en een uitbreiding van de zwarte lijst met Syriërs die een reisverbod hebben. Daarnaast worden het belangrijkste mobieletelefoonbedrijf, Syriatel, en het grootste bedrijf van Syrië, Cham, getroffen door de sancties.

Turkije speelt een steeds actievere rol in het westerse beleid tegen het totalitaire regime van Assad. Dat is opmerkelijk, omdat de buurlanden tot voor kort bondgenoten waren en goede, vriendschappelijke betrekkingen onderhielden. Turkije is ook een belangrijke handelspartner ($ 2,5 mrd in 2010) van Syrië. Negen maanden geleden hielden beide regeringen nog een gezamenlijke kabinetsvergadering en schaften zij visumverplichtingen af. Maar door het excessieve geweld tegen de protesten van de Syrische burgers is het vertrouwen in Damascus snel afgebrokkeld.

Na een onderhoud van anderhalf uur met de Amerikaanse president Barack Obama zei premier Erdogan op een persconferentie: ‘Ik heb alle contacten met de Syrische regering verbroken. Wij hebben nooit gewild dat het tot dit punt zou komen, maar de Syrische regering heeft ons helaas gedwongen dit besluit te nemen.’

In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN zei Erdogan gisteravond dat hij veel geduld heeft gehad met Assad, maar dat het nu op is. De Syrische president zal ‘vroeg of laat’ worden afgezet door zijn eigen volk. De tijd van dictatoriale regimes is voorbij. ‘Mensen willen hun vrijheid, net als in Egypte, Tunesië en Libië.’

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en haar Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu voeren besprekingen over nieuwe strafmaatregelen tegen Damascus. Turkije coördineert zijn beleid op dat punt met Washington, zei Erdogan.

Volgens de New York Times werkt het Witte Huis samen met de Turkse regering aan plannen waarin rekening wordt gehouden met gewelddadige confrontaties tussen de diverse etnische groepen in Syrië die na de val van Assad om de macht zullen strijden.

De koude oorlog tussen Ankara en Damascus wordt niet alleen veroorzaakt door de verontwaardiging in Turkije over het bloedig onderdrukken van de protesten van soennitische moslims in Syrië door het alevitische (sjiitische) bewind in Syrië, maar ook door het nieuwe offensief van de Koerdische rebellen van de PKK. Die zouden door Syrië worden gesteund, waarbij bijna elke dag doden vallen in Turkije. Zaterdag werden er opnieuw zes Turkse militairen gedood door de PKK.

Turkije biedt onderdak aan de verenigde oppositie tegen het regime van Assad en heeft kampen aan de Syrische grens ingericht waar enkele duizenden Syrische vluchtelingen verblijven.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch