Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wil munt slaan uit populariteit

13 sep
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bezoekt deze week als eerste regeringsleider Libië na het verdrijven van het bewind van kolonel Moammar Khaddafi. Ook in Caïro en Tunis zal hij met open armen worden ontvangen door de nieuwe leiders en de bevolking.

Taferelen zoals eerder dit jaar in Benghazi toen een enthousiaste menigte “Thank you Turkey”, “Erdogan”, en “Muslim Turkey” scandeerde bij een bezoek van minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu, zijn niet uitgesloten.

Rijzende ster

Zijn ‘Arabische Lente’ rondreis door Noord-Afrika is een nieuw voorbeeld van de zelfbewuste, assertieve en proactieve buitenlandse politiek van de regerende AK-partij. Terwijl de betrekkingen met Israël een nieuw dieptepunt hebben bereikt, is Turkije een rijzende ster in de regio en is Erdogan bij veel Arabieren uitgegroeid tot een volksheld.

Hij was de enige moslimleider die de inmiddels afgetreden president Hosni Mubarak in een vroeg stadium opriep ‘zonder dralen te voldoen aan het verlangen van de Egyptenaren naar verandering’.

Economische banden

De Turkse premier wil nu munt slaan uit het aanzien dat Turkije geniet in Noord-Afrika en uit zijn eigen populariteit. Hij komt met een grote delegatie om nauwere economische en militaire banden te smeden met de nieuwe leiders van Egypte, Tunesië en Libië. Turkse ondernemers willen een grote rol spelen bij de wederopbouw van het olierijke Libië. Voor de volksopstand daar in februari begon, hadden Turkse bouwondernemers en de Turkish Petroleum Corporation (TPAO) er projecten met een waarde van $15 mrd en werkten er 20.000 Turken. Tevens wil Ankara de handel en investeringen uitbreiden in de overige landen van Noord-Afrika.

Arabische burgers dragen Erdogan al op handen sinds zijn kritiek op de Israëlische bombardementen op de Gazastrook van 27 december 2008 tot 18 januari 2009 waarbij circa 1300 doden vielen. De verwachting is dat hij Israël opnieuw de les zal lezen in een toespraak tot de Arabische Liga in Caïro. Daarvan gaf hij de afgelopen dagen al een voorproefje.

Kritiek op Israël

Nadat betogers de ambassade van Israël zaterdag hadden bestormd zei de Turkse premier dat 500.000 Egyptenaren in Caïro ‘Israël met hun daden vervloeken’. De achtergrond van zulke daden is het ontwaken van de Arabieren, zei hij. ‘Mensen in de regio marcheren in de richting van democratie en bevrijden zich van autocratische regimes.’

In Caïro zal Erdogan ook ontmoetingen hebben met de voorzitter van de militaire raad, premier Essam Sharaf, en vertegenwoordigers van de volksopstand op het Tahrir plein.

De rondreis van de Turkse premier in de onrustige achtertuin van Europa, wordt in de Europese hoofdsteden met belangstelling gevolgd. ‘Ik wil een “ring van vrienden” zien rond de Unie en haar nauwste Europese buren, van Marokko tot Rusland en de Zwarte Zee’, zei Romano Prodi, destijds voorzitter van de Europese Commissie, in 2002. Vrede, veiligheid en stabiliteit waarborgen langs de EU-grenzen was volgens hem de centrale opgave voor de EU.

Regionale stabiliteit

De Europese Unie heeft goed nabuurschap sindsdien opgenomen in de toetredingscriteria om meer stabiliteit in de regio te ontwikkelen. Daar is EU-kandidaat Turkije zich terdege van bewust. Het is in het belang van Europa dat het strategische en ambitieuze Turkije zijn invloed, kennis en werkkracht aanwendt voor het bevorderen van orde, rust en welvaart in Noord-Afrika.

Arabieren voelden zich lange tijd minderwaardig en bitter tegenover de Turken, omdat zij ruim vier eeuwen onderdanen waren van het Osmaanse Rijk. De moderne, seculiere republiek die in 1923 werd gesticht door de militaire leider en revolutionair Mustafa Kemal Atatürk werd door koningen, sjeiks en nationalistische militairen in het Midden-Oosten met minachting en wantrouwen bekeken. In 2002 was Turkije het minst populaire land, op drie na, in het Midden-Oosten. Turkije is nu het populairste land in Arabische landen. In Egypte nam de populariteit toe van 38% naar 62%. In Marokko van 45% naar 80%. En in Saudi-Arabië van 22% naar 98%.

Positief imago

Dat Turkije een rijzende ster is in de regio komt ook door de aantrekkingskracht van de moderne levensstijl in het land, door het feit dat Turkije erin slaagt een synthese te vinden tussen islam en democratie, en door de snelle groei van de welvaart. Het inkomen per hoofd van de bevolking is onder Erdogan bijna verviervoudigd van $3300 in 2002 tot $13.000 in 2011. Egypte, dat in omvang een vergelijkbare bevolking heeft en in 2001 hetzelfde gemiddelde inkomen had, komt niet verder dan $6300 per hoofd van de bevolking.

Premier Erdogan zal het positieve imago van zijn regering nog verder oppoetsen wanneer hij volgende week bij de Verenigde Naties in New York steun zal geven aan het initiatief van de Palestijnse leiders om Palestina te erkennen als een onafhankelijke staat.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch