Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Conflict tussen Israël en Turkije over hulpkonvooi loopt hoog op

5 sep
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Het conflict tussen Israël en Turkije loopt hoog op. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren, voor het begin van het wekelijkse kabinetsberaad, weten dat hij het niet nodig vindt om excuses aan te bieden voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara dat vorig jaar met hulpgoederen op weg was naar Gaza.

Hij zei de dood van negen Turkse opvarenden te betreuren. Maar voegde eraan toe: ‘Wij hoeven geen spijt te betuigen voor onze soldaten die zichzelf beschermden tegen gewelddadige aanvallen van activisten en we hoeven geen spijt te betuigen voor het werk dat zij deden om te voorkomen dat er wapens worden gesmokkeld naar de terroristische groep Hamas.’

Turkije eist excuses van Israël en riep vrijdag uit protest zijn hoogste diplomaten terug uit Tel Aviv en bevroor alle militaire samenwerking met de Joodse staat.

De spanningen tussen de landen zullen de komende dagen en weken naar verwachting toenemen door de extra maatregelen die de regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd. Zo zal Turkije juridische stappen ondernemen tegen de Israëlische soldaten en alle anderen die betrokken waren bij de dood van de negen Turken. Ook zal het nabestaanden steunen die smartengeld eisen. Daarnaast gaat de Turkse oorlogsvloot zijn patrouilles ‘significant’ opvoeren tussen Cyprus en Gaza, aldus de minister voor EU-zaken, Egemen Bagis.

Verder zei de Turkse minister van buitenlandse zaken, Ahmet Davutoglu, dit weekeinde dat zijn land de wettigheid van de Israëlische blokkade van de Gazastrook betwist en zal voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het via de New York Times uitgelekte Verenigde Naties-rapport van de commissie-Palmer over de Israëlische commando-actie op het hulpschip noemt de blokkade legaal, maar stelt dat Israël ‘buitensporig en onredelijk geweld’ heeft gebruikt tegen de pro-Palestijnse activisten.

Een van de argumenten die Turkije naar verwachting zal aanvoeren is dat in de internationale jurisprudentie over zeeblokkades gesproken wordt over gewapende conflicten tussen staten die beide over een vloot beschikken, en niet over een conflict tussen een staat en een gewapende groep.

Davutoglu wees het rapport-Palmer van de hand en zei dat de VN het niet hebben goedgekeurd en dat het niet bindend is. ‘Wat bindend is, zijn vonnissen van het Internationaal Gerechtshof. Volgende week beginnen we met de noodzakelijke juridische procedures.’

De sterk bekoelde betrekkingen tussen Turkije en Israël komen nog meer onder druk te staan als de Turkse premier Erdogan binnenkort een bezoek brengt aan de door Hamas bestuurde Gazastrook. ‘Ons belangrijkste doel is de aandacht te vestigen op wat er aan de hand is in Gaza en om de druk te vergroten op de internationale gemeenschap om een eind te maken aan het onrechtvaardige embargo van Israël’, aldus een diplomatieke bron in Ankara.

In 1996 bereikten de historisch vriendschappelijke banden tussen beide landen een hoogtepunt met de ondertekening van een militair samenwerkingsakkoord. Dit ‘strategische partnerschap’ bekoelde sterk in 2009 na een verbale aanvaring tussen Erdogan en de Israëlische president Shimon Peres in Davos over de bombardementen van Israël op Gaza waarbij meer dan 1100 doden vielen.

De VN stelden negen maanden terug een commissie samen die de gewelddadige entering van het schip onderzocht. Turkije en Israël kwamen tijdens geheime gesprekken bijna tot een compromis over de inhoud en het normaliseren van betrekkingen. Maar premier Netanyahu kon onvoldoende steun vinden in zijn coalitie.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch