Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Overlevenden Shoah eisen goud Turkije

31 aug
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul/New York – Overlevenden van de Holocaust (of Shoah) eisen gestolen goud ter waarde van honderden miljoenen dollars terug van Turkije. Dat heeft Elan Steinberg, vicevoorzitter van de Amerikaanse Vereniging van Holocaust Overlevenden en hun Nabestaanden, bekendgemaakt.

Steinberg wijst op een onderzoek uit 1997 van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waaruit blijkt dat ruim 14 ton goud dat door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog in Europa was gestolen in handen is gekomen van Turkije.

‘Overlevenden van de Holocaust verwelkomen het Turkse besluit over de bezittingen van religieuze minderheden en doen nu een beroep op de Turkse autoriteiten om gestolen bezittingen, vooral goud, met een waarde van honderden miljoenen dollars en verborgen door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog terug te geven’, aldus Steinberg.

Als Turkije lid wil worden van de familie van Europese naties dan dient het volgens Steinberg hetzelfde morele standpunt in te nemen als andere Europese landen en de gestolen bezittingen terug te geven aan de slachtoffers van het naziregime.

In Turkije was niemand van de autoriteiten beschikbaar voor commentaar wegens de Suikerfeestvakantie.

De eis voor het teruggeven van Joods goud volgt op het besluit van de regering-Erdogan afgelopen zaterdag dat de Turkse overheid na 1936 geconfisqueerd onroerend goed moet teruggeven aan de stichtingen van minderheden als Joden, Armeniërs en Grieken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch