Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije geeft bezit niet-moslims terug

30 aug
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – Turkije is op één punt tegemoetgekomen aan een belangrijke eis van de EU: gelijke rechten voor niet-moslimminderheden op het gebied van onroerend goed. In de Turkse staatscourant is een decreet gepubliceerd dat stelt dat de Turkse overheid geconfisqueerde bezittingen moet teruggeven aan de religieuze minderheden (Joden, Armeniërs, Grieks orthodoxen).

Het gaat om winkels, scholen, huizen, kerken, stukken grond, appartementen en zelfs een nachtclub. Het hoogste hof van beroep bepaalde in 1974 dat niet-moslimstichtingen ‘buitenlandse organisaties’ waren en geen recht hadden op onroerend goed in Turkije. De staat nam daarop gebouwen en grond die sinds 1936 waren gekocht in beslag.

Organisaties van religieuze minderheden waarvan eigendommen na 1936 zijn doorverkocht, dienen volgens het decreet schadeloos te worden gesteld volgens de huidige marktwaarde van onroerend goed. De teruggave van bezit is een zwaar punt in de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en EU.

Ria Oomen-Ruijten, Turkije-rapporteur namens het Europarlement, noemt het initiatief van premier Recep Tayyip Erdogan een ‘goede en moedige stap gezien het verzet van de oppositie’, maar ze houdt ook een slag om de arm. ‘Ik hoop dat de implementatie van het decreet ook goed is. Ik wacht af op de uitvoering.’

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch