Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oorlog tussen Turkije en PKK escaleert

26 aug
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De Turkse strijdkrachten voeren met groot machtsvertoon strafexpedities en bombardementen uit op posities van Koerdische rebellen van de PKK, zowel in het zuidoosten van Turkije als in Noord-Irak. Bij het offensief tegen de PKK zijn volgens de generale staf ‘ongeveer honderd terroristen gedood en ruim tachtig gewond’.

Het zijn de eerste militaire operaties van Turkije in het gebergte van Noord-Irak sinds juli vorig jaar. Ze zijn bedoeld als vergelding voor PKK-aanvallen op Turkse militairen van de afgelopen weken waarbij bijna vijftig soldaten sneuvelden.

De scherpe escalatie van de oorlog tussen de Koerdische rebellen en het Turkse leger volgt op het mislukken van onderhandelingen met de gevangen leider van de PKK, Abdullah Öcalan, over een vreedzame oplossing voor de guerrillaoorlog die in 1984 begon.

Volgens premier Tayyip Erdogan is het geduld op. ‘Wij zullen deze moordenaarsbende elimineren.’ Tevens kondigde hij een ‘nieuw tijdperk’ aan ‘in de oorlog tegen het terrorisme’.

Details over de nieuwe strategie zijn niet bekendgemaakt. Maar na geheim beraad van de nationale veiligheidsraad in Ankara is uitgelekt dat de 2500 Turkse militairen die in vier garnizoenen in Noord-Irak zijn gelegerd, zullen worden versterkt en actiever zullen worden in de strijd tegen de PKK. Tot nu toe is hun taak beperkt tot het verzamelen van inlichtingen over de activiteiten en schuilplaatsen van de Koerdische guerrillabeweging die de bergen van Noord-Irak gebruikt als uitvalsbases voor aanvallen in Turkije. De Turkse strijdkrachten zijn daar sinds 1995.

Verder zullen er meer commando’s en speciale politietroepen worden ingezet in de strijd tegen de PKK. Premier Erdogan zal het parlement toestemming vragen voor grensoverschrijdende activiteiten van het Turkse leger in het noorden van Irak. Het huidige mandaat loopt op 12 oktober af. Het zal zeker verlengd worden aangezien de regerende AK-partij een bijna tweederdemeerderheid heeft in het parlement.

Ook de nationalistische oppositiepartijen CHP en MHP zullen instemmen met een nieuw mandaat. Alleen de 36 Koerdische parlementariërs zijn tegen, maar zij kunnen niet stemmen doordat ze het parlement boycotten.

Al deze maatregelen zouden de voorbereiding kunnen zijn op een grootscheeps militair offensief volgens het ‘Sri Lanka-model’, zoals diverse regeringsgezinde kranten het noemen. De rebellenbeweging Tamil Tijgers begon haar strijd in dezelfde periode als de PKK. Het leger van Sri Lanka bracht de Tamil Tijgers twee jaar geleden een definitieve nederlaag toe met een overmacht aan wapens en manschappen.

Een militaire oplossing voor de Koerdische kwestie is echter een illusie, aldus militaire en politieke analisten. Alleen via meer democratie en tolerantie kan er een eind komen aan de discriminatie van de Koerden. Maar daar staan de oren van de politici nu niet naar. Politicoloog Nuray Mert waarschuwt voor oplopende spanningen tussen Koerdische en Turkse burgers en noemt de huidige escalatie van ‘de oorlog tegen terrorisme’ een nachtmerrie.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch