Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nationale Raad tegen regime Assad gestart

25 aug
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad

Istanbul – De gefragmenteerde oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft na vier dagen moeizame onderhandelingen in Istanbul een ‘Nationale Raad’ opgericht. Deze raad moet het verzet binnen en buiten Syrië vertegenwoordigen en Syrië helpen op weg naar meer vrijheid en democratie.

Vijf maanden na het begin van de massademonstraties zijn er nog steeds geen nationale leiders en is er nog geen programma. Maar nu is er wel een Nationale Raad die verklaart ‘de geweldloze opstand te steunen’. De raad zal bestaan uit 120 leden. Bijna de helft zijn leden van het verzet in Syrië zelf, maar zij zullen om veiligheidsredenen anoniem blijven, aldus woordvoerder Yaser Tabbara.

‘We zijn tegen internationale interventie in Syrië. We zijn ervan overtuigd dat het regime vroeg of laat zal veranderen, doordat er elke dag meer mensen de kant kiezen van de revolutie’, aldus Obeida Nahas, die deelnam aan de onderhandelingen in Istanbul.

Het is tekenend voor de snelle veranderingen in de regio dat de Syrische oppositie in Turkije bijeenkomt. Turkije is een buurland en een belangrijke handelspartner ($ 2,5 mrd in 2010) van Syrië. Acht maanden geleden hielden beide regeringen nog een gezamenlijke kabinetsvergadering en schaften zij visumverplichtingen af. Maar door de bloedige onderdrukking van het verzet oefent ook de regering van premier Erdogan steeds meer druk uit op president Assad.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch