Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fietsen in Istanbul is een avontuur

20 jul
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: De Pers

Kadiköy heet de deelgemeente waar ik woon. Kadiköy ligt aan de Aziatische oever van de Bosporus en gaat er prat op een van de modernste van Istanbul te zijn.

Onze deelgemeente had de eerste vrouwelijke loco burgemeester, het eerste Blijf-van-mijn-lijf huis en als een van de eerste ook fietspaden. Heel bijzonder, want hoewel de meeste mensen dagelijks uren vast staan in het verkeer staat de fiets als alternatief nog in de kinderschoenen.

Ik ben dus blij met de fietspaden in mijn wijk. Dat betekent echter niet dat men ook rekening houdt met fietsers. Op een stuk van 100 meter in onze straat zie ik allerlei obstakels op het duidelijk gemarkeerde fietspad: een geparkeerde motor, tafels, stoelen en bloembakken van een bar en een ijzeren paal met een parkeerverbodsbord midden op het fietspad!

Geen wonder dat de meeste fietsers een helm dragen en bij voorkeur op een mountain bike rijden, want fietsen in Istanbul is ‘één groot avontuur’, zoals de Nederlandse diplomaat en fietsenthousiast Daniel Stork zegt.

Dat is ook de mening van de Nederlandse ondernemer Michael Westenberg.  “Openbare wegen zijn gevaarlijk door de rijmentaliteit van de Turkse automobilist. Men toetert altijd naar de fietser met als boodschap ‘ ik ben de auto, ik rij snel, ga aan de kant!’.”

Dit wil niet zeggen dat dit alles de fietspret bederft. Michael fietst nu al 5 jaar in Istanbul, bijna elk weekend. “Er zijn fantastische routes langs de Bosporus en vooral in de bossen rond Istanbul”.

Fiets enthousiasten als Michael, Daniel en de Nederlandse Consul-Generaal, Onno Kervers, zijn ook bezig om de Hollandse fietscultuur te propageren. Kervers: “Vorig jaar opende ik met de burgemeester van Maltepe de Hollandse culturele dagen met een fietsrit over het door hem aangelegde fietspad. Goed om het belang van fietsen voor recreatie en gezondheid te promoten”. Verder werkt het consulaat samen met Tour of Turkey, ngo Embarq, de deelgemeente Beyoglu en een fietszaak in Kadiköy voor nieuwe fietsprojecten.

Ondernemer Michael Westenberg reed kortgeleden mee met 1300 fietsactivisten in een protesttocht over de Bosporus-brug. De boodschap was voor iedereen duidelijk: Maak Istanbul fietsveilig!

Reageren




*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch