Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Broeken voor vrouwen taboe in Turks parlement

3 jul
2011
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Istanbul – In veel opzichten maken mannen nog steeds de dienst uit in Turkije. Dat geldt ook in het parlement, waar de meeste leden deze week na de verkiezingen werden beedigd.

De mannen hebben lang geleden besloten dat vrouwelijke parlementariers het moderne Turkije moeten vertegenwoordigen en er dus vrouwelijk en modern moeten uitzien. Het regelement schrijft voor dat zij alleen maar een rok (op kniehoogte) mogen dragen. Een ‘mannelijke’ pantalon is taboe. De mannen mogen in het parlement niet verschijnen zonder stropdas.

Dat leidt soms tot pijnlijke situaties. Zoals voor Shafak Pavey van de belangrijkste oppositiepartij CHP. Zij werd in een rolstoel het parlement binnengereden. Natuurlijk in een rok. Daardoor zag iedereen duidelijk haar kunstbeen, terwijl ze dat in het dagelijkse leven liever verbergt met haar kleding. Ze voelde zich duidelijk niet op haar gemak.

Ongeveer tien jaar geleden verloor Pavey haar linker arm en linker been als gevolg van een treinongeluk in Zwitserland. Ze werd diverse malen in Europa geopereerd, vooral in Engeland waar ze studeerde aan de London School of Economics.

Ze heeft de afgelopen zeven jaar gewerkt voor UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Daar was ze verantwoordelijk voor  het onwikkelen van beleid op het gebied van kinderen, onderwijs en gehandicapten.

Turken die door een dwarslesie, een spierziekte of een ongeluk aan een rolstoel zijn gekluisterd, hebben grote hoop dat Shafak Pavey wetsvoorstellen zal indienen om de omstandigheden voor gehandicapten te verbeteren. Maar eerst moet dat belachelijke tasboe op broeken voor vrouwelijke parlementsleden van tafel , zo vinden veel van haar aanhangers.

One Comment

  1. Layc schreef:

    Hi Alamster, I just wanted to say thank you for puntitg Blogspoke’s post Top 5 Ways Humanity Will Use Blogging to Evolve Our Species’ as one of your My top picks for day 4 group writing project’In my post you stated, niche topic from expert, make internet as school of universe Yes, if everyone who was an expert in a certain niche subject, topic, or field wrote a blog about their thoughts, opinions, known facts, and beliefs-I think the Internet, and especially the Blogosphere, could indeed become a School of the Universe’. That’s a beautiful way of wording it. Wouldn’t this pool of collective knowledge have some massive impacts on our society and the way it interacts with the world and each other? There will always be people who want to write false claims, or agitate others, but I think the masses of experts’ (or at least knowledgable people) who have altruistic aims will use this medium to help create positive growth for our entire species.It looks like with your Daily Ramblings around Unix, Linux, Windows ,PHP, and Chemical Engineering’ blog, obviously your area of interest lies deep in the belly’ of computer technology. This is one area where I am desperately unknowledgeable. How about some posts for novices/newbies like myself?

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch