Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlanders vast na zaden- en tulpensmokkel

22 jun
2011
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Algemeen Dagblad

Istanbul/Edirne – Twee Nederlanders die zeldzame inheemse tulpen, zaden en stekjes van Turkije naar Nederland wilden smokkelen, zijn aan de grens met Bulgarije gearresteerd.  De 60-jarige F. L. en de 29-jarige M. K. werden met hun auto aangehouden bij de Kapikule grensovergang van Edirne.

Beiden zijn in voorlopige hechtenis genomen en worden door de Turkse recherche verhoord. De politie van Edirne kon niet zeggen of en wanneer ze in voorlopige vrijheid worden gesteld in afwachting van hun proces. “Die beslissing is in handen van de officier van justitie”, aldus een woordvoerder.

F.L. en M.K. worden ervan beschuldigd dat ze met de tulpen, stekjes en 5.236 zaadjes van 160 verschillende planten de Turkse grens met Bulgarije wilden oversteken. Volgens het persbureau Anatolië gaat het om de grootste smokkelpoging van dit soort botanische producten in de geschiedenis van Turkije.

De douane ontdekte de smokkelwaar in potjes, in een verborgen ruimte in de auto en de tulpenbollen in krantenpapier. De verdachten zeiden dat ze alles wilden gebruiken voor hun eigen tuin.

In de auto bevonden zich ook 57 tulpenbollen van de zeldzame ‘op-zijn-kop-tulp’ . Het is verboden om deze met uitsterven bedreigde tulpensoort uit te voeren. De ‘op-zijn-kop-tulp’ groeit alleen nog in noordoosten van de Zwarte Zeekust, aan de grens met Georgië, en in het zuidoosten, aan de grens met Iran.

Volgens Erdal Kaya, een Turkse botanicus, zijn de tulpenbollen uiterst waardevol aangezien ze worden gebruikt  in onderzoeken naar kanker en Alzheimer.  

De Nederlanders werden aangehouden na een tip van studenten van de Artvin Çoruh Universiteit. Zij zagen dat de twee stekjes aan het verzamelen waren.

Botanicus Erdal Kaya zegt dat de smokkel van inheemse planten en zaden uit Turkije een groot probleem vormt. De twee Nederlanders zouden volgens zijn informatie de 160 verschillende soorten planten niet alleen uit Turkije hebben gehaald, maar tevens uit landen als Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Georgië, Iran en Syrië.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch